Tieto kysnuté buchty sú taká ľudovka v každej slovenskej domácnosti. Slivkový lekvár spoločne s rumom dajú buchtám ten správny šmrnc a arómu, táto kombinácia nikdy neomrzí.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 400 g hladkej múky
 - Droždie
 - 50 g cukor krupice
 - 200 ml mlieka
 - Vanilkový extrakt
 - Štipka soli
 - 2 žĺtky
 - Citrón (šťava aj kôra)
 - 100 g masla (zmäknutého)
 
Na náplň
- 300 g lekváru
 - Lyžica rumu (alebo rumová esencia)
 - Lyžica perníkového korenia
 
Postup
- Na kvások si v malej mise zmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a teplé mlieko
 - Zmes necháme chvíľu odpočívať na teplom mieste
 - Keď nám kvások vzíde, zmiešame ho s ďalšími prísadami na cesto
 - Cesto miesime, aby bolo jednoliate, mäkké a nadýchané
 - Keď ho máme hotové, uložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste
 - Cesto nám vykysne
 - Na pomúčenej pracovnej ploche cesto znovu prepracujeme
 - Buď cesto vyvaľkáme na placku a naporciujeme ho na rovnako veľké kusy alebo jednoducho jednotlivé kusy z cesta postupne odrezávame
 - Na náplň zmiešame lekvár s rumom a perníkovým korením
 - Z kusov cesta urobíme placky, ktoré do stredu plníme lekvárovou náplňou
 - Buchty zabalíme a pevne uzavrieme, aby nám náplň v rúre neutiekla
 - Pekáč na buchty vymažeme maslom alebo tukom a jednotlivé bochníčky tam skladáme spodnou časťou dole.
 - Buchty necháme ešte oddýchnuť a potom ich potrieme rozšľahaným vajcom
 - Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
 
Ak chcete viac a jeden recept na kysnuté buchty s lekvárom vám nestačí, pozrite sa na tento výber 10 najlepších receptov na lekvárové buchty .


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín