Táto polievka je veľmi obľúbená v Taliansku, hlavne v období dozrievania paradajok.
Ingrediencie:
- 4 hrubšie plátky starého chleba
- 800 g zrelých paradajok
- 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na malé kúsky
- 1 chilli paprička, alebo 1 lyžička chilli vločiek
- 250 ml horúcej vody
- olivový olej
- hrsť čerstvej bazalky
- soľ
- miska s ľadom a ľadovou vodou
Postup:
- Paradajky pomorte na pol minúty do vriacej vody a potom prudko schlaďte v miske s ľadom
- Z paradajok zlúpnite šupku av mise ich roztlačte rukou alebo šťuchadlom na zemiaky
- V hrnci rozpáľte olej
- Do rozpáleného oleja dajte cesnak, chilli a opekajte cesnak dozlatista
- Na opečený cesnak pridajte paradajky než sa rozvarí. To bude trvať asi 20 minút
- Až budú paradajky rozvarené rozdrobte do hrnca chleba a prilejte vriacu vodu
- Ochuťte soľou a varte asi 10 minút
- Obsah hrnca občas premiešajte metličkou, tým získa krémovú štruktúru
- Po dovarení, stiahnite z ohňa, pridajte nasekané lístky bazalky a asi 2 lyžice olivového oleja
Polievku pred podávaním nechajte chvíľu odležať, tak sa chute krásne prepoja.
Keď namiesto čerstvých paradajok použijete konzervované, môžete si polievku vychutnať počas celého roka.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín