Nič nie je viac ako lahodná dusená kapusta! Vyskúšajte túto ukrajinskú verziu, ktorú môžete podávať ako prílohu k hydine či klobáskam alebo samostatne s dobrým chlebom.
Ingrediencie
- 1 malá hlávka bielej kapusty
 - 2 lyžice repkového oleja
 - 2 cibule, nakrájané na hrubé plátky
 - 1 a 1⁄2 lyžičky rasce
 - 1 veľká červená paprika, nakrájaná na hrubé plátky
 - 100 ml čerstvej paradajkovej šťavy (alebo použite šťavu z konzervovaných paradajok)
 - 200 g crème fraîche
 - 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
 - morská soľ a čierne korenie podľa chuti
 
Postup
- Nakrájajte kapustu na 1 cm široké prúžky a vložte ich do misky.
 - Pridajte 1 čajovú lyžičku soli a pomocou rúk ju dobre zapracujte.
 - Na hlbokej panvici rozpáľte olej na stredne nízkom plameni.
 - Pridajte cibuľu a štipku soli, aby ste uvoľnili šťavu a zabránili spáleniu.
 - Varte a miešajte tak dlho, kým cibuľa nebude krásne mäkká a nezmení svoju farbu na sýto zlatistú.
 - Pridajte kvapku vody, pokiaľ sa vám zdá suchá alebo sa začne trochu chytať.
 - Teraz pridajte kapustu a rascu a znížte teplotu na minimum.
 - Zakryte pokrievkou a varte asi 20 minút, alebo kým kapusta nezačne mäknúť.
 - V prípade potreby prilejte vodu.
 - Pridajte červenú papriku a varte ďalších 5 minút.
 - Jemne zohrejte paradajkovú šťavu na malej panvici, potom vmiešajte crème fraîche a pridajte do kapusty.
 - Ochutnajte zmes a uistite sa, že je dobre korenená, inak bude kapusta nevýrazná.
 - Zakryte a duste ďalších 30–40 minút, kým nebude kapusta mäkká, ale stále sa nebude rozpadať.
 - Nakoniec vmiešajte petržlenovú vňať a podávajte.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín