Tento poľský „lovecký guláš“ obvykle obsahuje najmenej 3 rôzne druhy mäsa, od zveriny po bravčové rebrá, klobásy i teľacie mäso. V tejto verzii použijeme slaninu, kuracie stehná a klobásu. Pečené papriky, fenikel a líšky dodajú pokrmu poriadny šmrnc. Guláš sa varí s kyslou kapustou, ktorá je tu tradičným prvkom. To jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 2 červené papriky
 - 4 paradajky
 - 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
 - soľ podľa chuti
 - mleté čierne korenie podľa chuti
 - 2 lyžice masla
 - 120 g nakrájanej slaniny
 - 1 žltá cibuľa, nakrájaná na drobno
 - 3 šálky čerstvých líšok, nakrájaných na plátky
 - 1 fenikel, rozpolený a pokrájaný na tenké plátky
 - 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
 - 1/4 šálky nakrájaného cesnaku
 - 1/4 šálky sladkej papriky
 - 750 g klobásy, nakrájané na plátky
 - 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru
 - 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
 - 2 šálky červeného vína
 - 4 šálky kuracieho vývaru
 - 4 šálky kyslej kapusty so šťavou
 
Postup
- Položte papriky na malý plech a pečte ich priamo pod grilom alebo ich môžete spáliť rovno na plynovom plameni.
 - Počas pálenia ich často otáčajte a opekajte, kým koža nesčernie, asi 5 minút.
 - Spálené papriky preložte do žiaruvzdornej misky a zakryte plastovou fóliou.
 - Nechajte asi 10 minút odstáť, kým papriky dostatočne nevychladnú.
 - Odstráňte kožu, stonky a semená a vložte do mixéra.
 - Pridajte paradajky a všetko rozmixujte do hladka.
 - Kurča osoľte a okoreňte.
 - Rozpustite maslo vo veľkom hrnci.
 - Pridajte kuracie stehná a opekajte, kým nezhnednú, asi 4 minúty z každej strany.
 - Preložte kurča na tanier.
 - Do rovnakého hrnca pridajte slaninu a za stáleho miešania ju restujte asi 2 minúty.
 - Pridajte cibuľu a huby a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť, asi 5 minút.
 - Primiešajte fenikel, pór, cesnak a papriku a varte 2 minúty.
 - Pridajte klobásu, kôpor a petržlenovú vňať.
 - Varte za stáleho miešania ďalšie 3 až 4 minúty.
 - Vráťte kurča do hrnca.
 - Prilejte víno, priveďte do varu a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
 - Pridajte zeleninovú zmes a povarte.
 - Pridajte vývar a kapustu a premiešajte.
 - Priveďte do varu, znížte teplotu a jemne duste, kým zelenina nebude mäkká a kuracie kúsky hotové, asi 45 minút.
 - Dochuťte soľou a podávajte.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín