Zdá sa vám, že cuketa patrí skôr do tých slaných pokrmov? Ba nie, už ste skúšali cuketový kompót? Mnoho ľudí ho prirovnáva k ananásu. Vyskúšajte a uvidíte sami.
Budete potrebovať
- cuketa
 - voda
 - cukor
 - škorica
 - citrón, pomaranč
 - kyselina citrónová
 - ananásová esencia
 
Všetko množstvo ingrediencií závisí od vašej chuti.
Postup prípravy
- Cukety olúpeme, zbavíme semienok a umyjeme.
 - Nakrájame ju na malé kúsky a vložíme do misy, kde cuketu zalejeme vodou a pridajte ocot podľa chuti.
 - Dajte misu s cuketou do chladničky a nechajte ju aspoň 12 hodín odležať.
 - Potom pridajte cukor, kúsok škorice a varte do doby, kým cuketa zosklovatí.
 - Akonáhle je cuketa uvarená, vyberte ju a dajte ju bokom.
 - Do zvyšnej šťavy vložte plátky citróna, šťavu z dvoch pomarančov a ananásovú esenciu – krátko povarte.
 - Nakoniec šťavu preceďte a nechajte vychladnúť.
 - Kocky cukety vložte do pohárov, ktoré ste vopred sterilizovali.
 - Cuketu zalejte vychladnutým nálevom.
 - Zaviečkujte a varte pri teplote 80 stupňov 20 minút.
 - Potom pohár otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
 - Uskladnite v pivnici či špajze.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín