Existuje celý rad verzií tejto sviatočnej maďarská rybia polievka. Niektoré sa podávajú s cestovinami, iné obsahujú smotanu, ale všetky sú vyrobené zo sladkovodných rýb, ako je kapor, ostriež alebo šťuka. K slávnostnej maďarskej večeri tiež patria vyprážané ryby a teplý zemiakový šalát.
Ako sladká bodka na záver sú ponúkané obľúbené maďarské dezerty, ako je beigli (roláda z orechov a maku), kifli (roláda z droždia v tvare polmesiaca) a fondánové cukríky v čokoláde zvanej szaloncukor.
Čo budeme potrebovať
- 2 x 800 g celého ostrieža (filet, kosti a hlavy oddelené)
- 60 ml olivového oleja
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 zelená kapia (nakrájaná nadrobno)
- 3 paradajky (ošúpané, nakrájané nadrobno)
- 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
- Kyslá smotana (na podávanie)
- Petržlen (na podávanie)
- Chrumkavý biely chlieb (na podávanie)
Postup
- Rybie filety nakrájame na 3 cm kúsky a dáme ich vychladiť
- Zahrejeme si 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkom hrnci na stredne nízku teplotu
- Potom pridáme rybie hlavy a kosti a opekáme asi 2 minúty
- V priebehu opekania kusy ryby jedenkrát otočíme
- Pridáme 3 litre studenej vody
- Privedieme do varu a varíme približne 30 minút
- Nakoniec všetko precedíme cez jemné sito a všetko čo v site zostane, vyhodíme
- Vo veľkom hrnci na strednom teplotu si rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a kapiu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty do zmäknutia
- Pridáme paradajky a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút
- Pridáme papriku a miešame ďalšiu 1 minútu, kým nebude voňavá
- Keď sa paprika rozvonia, do hrnca nalejeme precedený vývar
- Všetko premiešame a necháme variť asi 40 minút
- Potom polievku dochutíme soľou a korením
- Pridáme kúsky rybích filetov a varíme ďalších 10 minút, kým nie sú uvarené.
- Halaszle dobre osolíme a rozdelíme do polievkových tanierov
- Navrch pridáme kyslú smotanu a petržlenovú vňať, polievku halaszle podávame s čerstvým chlebom

Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.
Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.
Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín