Rybia polievka je tradičným maďarským pokrmom, ktorý pochádza z regiónu Szeged. Je pre ňu typické, že si ju rybári pripravujú na otvorenom ohni pozdĺž maďarských riek. Skúsení rybári, hovoria, že tajomstvo tohto receptu, tvoji v tom ho pripraviť ihneď po výlove az rôznych rýb, ako malých, tak aj veľkých.
Čo budeme potrebovať
- 2 kg rôznych sladkovodných rýb (kapor, šťuka a ostriež)
- 3 cibule (nakrájané na plátky)
- 1-2 litre vody
- Lyžica sladkej údenej papriky
- Lyžička štipľavej papriky
- Kocka rybieho bujónu
- 2 lyžičky soli
Postup
- Ryby očistíme a umyjeme v studenej osolenej vode
- Cibuľu nakrájame na veľké plátky
- Dno hrnca pokryjeme nakrájanou cibuľou a potom pridáme kusy rýb
- Vrstvy cibule a rýb striedame, kým nám nedôjdu
- Do hrnca pridáme 1-2 l vody, aby bol obsah v hrnci úplne zakrytý
- Zmes v hrnci privedieme do varu a potom znížime teplotu, aby sa polievka stále varila
- Rybiu polievku okoreníme paprikou a soľou
- Hrniec zakryjeme pokrievkou a varíme ju 30–40 minút, alebo kým sa rybie kúsky nerozpadajú a nedajú sa vidličkou rozdrobiť.
- Dôležité je halaszle nemiešať, iba keď je potrebné hrncom jemne zatriasť
- Z polievky vyberieme rybie kúsky a preložíme ich do veľkej misy
- Rybiu polievku precedíme cez sito a všetky pevné časti vyhodíme
- Rybie mäso podľa potreby rozdrobíme na malé kúsky
- Do polievkových tanierov najskôr naservírujeme mäso a až potom ho prelievame precedenou rybacou polievkou
Ak chcete ešte trošku experimentovať, pridajte do receptu ešte krevety.
Krevety očistite, zbavte čiernej tráviacej žľazy av polovici varenia v rámci kroku 8 ich vhoďte do polievky. Potom hrniec opäť zakryte a nechce krevety s ostatnými prísadami v pokoji prevariť.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijako nekrájame alebo nedrobíme, nechávame ich v celku.
Tento recept na halaszle má byť plný rybej chuti, tak sa pridania kreviet vôbec nebojte, uvidíte, že iba zvýrazní už aj tak výbornú chuť celého pokrmu.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín