Tento guláš z bielych fazule je zdravý, vegánsky, bez lepku a bez pridaného oleja. Navyše ho jednoducho pripravíte v multifunkčnom hrnci a nebudete tak mať na prácu upratovanie žiadneho riadu.
Ingrediencie
- 340 g bielych fazule (napr. Cannellini), namočených cez noc
 - 3 stredné šalotky, nakrájané na kocky
 - 4 strúčiky cesnaku, nakrájané
 - 3 stopky stopkového zeleru, nakrájané na plátky
 - 1 veľká alebo 2 malé až stredné zemiaky, umyté, olúpané a nastrúhané
 - 3 a 1/2 zeleninového vývaru
 - 1 až 1 a 1/2 lyžičky mletej rasce
 - 1 lyžička sladkej alebo pálivej papriky
 - bouqet garni: 2 bobkové listy + niekoľko vetvička petržlenovej vňate a tymiánu, pevne zviazané kuchynským povrázkom
 - 1 a ½ – 2 lyžičky soli
 - čerstvé namleté čierne korenie podľa chuti
 - 1 plechovka (410 g) drvených paradajok
 - 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
 
Na gremolate:
- 1 veľká hrsť petržlenovej vňate, listy a vňate
 - 1 veľký strúčik cesnaku, olúpaný a ponechaný vcelku
 - 1 malý bio citrón
 - hrubá alebo vločkovitá morská soľ
 - na podávanie (voliteľne): čerstvá citrónová šťava, extra panenský olivový olej a chrumkavý celozrnný chlieb
 
Postup
- Fazuľu zalejte 6 šálkami (asi 1,4 l) vody a 2 lyžičkami soli.
 - Namočte na 8 hodín alebo cez noc, potom ich sceďte a opláchnite pod studenou vodou.
 - Nalejte zeleninový vývar do multifunkčného hrnca.
 - Pridajte namočené a odkvapkané biele fazule, šalotku, cesnak, stopkatý zeler, nastrúhané zemiaky, rascu, papriku, soľ, korenie a bouquet garni.
 - Premiešajte.
 - Pridajte drvené paradajky a paradajkový pretlak na ostatné ingrediencie, ale nemiešajte, nechajte paradajky sedieť navrchu.
 - Zaistite veko a nastavte uvoľňovač tlaku na tesnenie.
 - Zvoľte nastavenie Tlakové varenie pri vysokom tlaku a nastavte dobu varenia na 12 minút.
 - Zatiaľ čo sa guláš varí, pripravte si gremolatu.
 - Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo.
 - Nastrúhajte cesnak priamo na petržlenovú vňať a navrch tejto zmesi nastrúhajte citrón, dávajte pozor, aby ste neolúpali bielu dreň pod šupkou.
 - Cesnak a citrónovú kôru vmiešajte do petržlenovej vňate a sekajte, kým nie je všetko jemne nasekané.
 - Posypte trochou hrubej alebo vločkovej morskej soli.
 - Hneď ako 12-minútový časovač skončí a pípne, nechajte tlak prirodzene uvoľniť.
 - Otvorte hrniec a ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu soľ.
 - Guláš preložte do jednotlivých misiek a do každej pridajte trochu gremolaty.
 - Ak chcete, pokvapkajte trochou čerstvej citrónovej šťavy a trochou extra panenského olivového oleja a podávajte s celozrnným pečivom.
 - Zvyšky uchovávajte v chladničke po dobu až 4-5 dní.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín