Tieto špeciálne arancini s „ragú z červenej fazule“ ocenia nielen vegetariáni, ale aj všetci, ktorí majú radi originalitu.
Ingrediencie
Ryžový základ
- 300 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
- 70 g strúhaného parmezánu
- 20 g masla
- štipka šafranu
- soľ
Ragú
- 300 g červených fazúľ z konzervy
- 100 g rajčinového pretlaku
- 30 g údeného syra scamorza
- 20 g červenej cibule
- 15 g mrkvy
- 15 g stopkového zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ, korenie
Obalenie a smaženie
- 100 g hladkej múky
- 200 ml vody
- soľ
- strúhanka
- slnečnicový olej
Postup
- Ryžu niekoľko málo minút restujte v panvici na masle, potom ju zalejte vodou a uvarte, pričom dbajte na to, aby bola na konci suchá.
- V polovici varenia pridajte šafran zriedený v troche vody a soľ.
- Keď je ryža hotová, vypnite oheň a pridajte nastrúhaný parmezán a niekoľko malých kúskov masla.
- Miešajte, kým sa úplne nevstrebe, a preložte do vymastenej nádoby.
- Ryžu vyrovnajte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte niekoľko hodín chladnúť pri izbovej teplote.
- Medzitým si pripravte omáčku z červenej fazule. V mixéri rozdrvte zeler, mrkvu, červenú cibuľu a strúčik cesnaku.
- Rozmixovanú zeleninu osmažte na panvici s kvapkou oleja.
- Po niekoľkých minútach prisypte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu.
- Nakoniec prilejte paradajkový pretlak a zrieďte ho malým množstvom vody.
- Varte na miernom ohni asi 20 minút, v priebehu varenia zmes osoľte a okoreňte.
- Do misy si pripravte múku a vodu.
- Metličkou dobre premiešajte, aby ste získali tekutú zmes bez hrudiek, dochuťte štipkou soli a prejdite na formovanie ryžových guliek.
- Rukami vezmite časť ryžovej zmesi, v dlaniach vytvorte malú priehlbinu.
- Doprostred nalejte trochu fazuľovej omáčky a pridajte kocku syra scamorza.
- Pevne uzavrite a vytvarujte do tvaru gule, špičky či valca.
- Takto pokračujte so všetkými ostatnými ingredienciami.
- Vytvarované gule namočte do zmesi vody a múky a následne obaľte v strúhanke.
- Arancicne osmažte na oleji v hlbokej panvici alebo v hrnci dozlatista.