Ľahká argentínska omáčka Chimichurri dodáva dymovej grilovanej zelenine delikátnu chuť cesnaku a byliniek. Vyberte si akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, jednoducho ju dochuťte olivovým olejom, soľou a čiernym korením a potom pridajte lyžicu Chimichurri omáčky. Dobrú chuť!
Ingrediencie
Na omáčku Chimichurri:
- 1 šálka čerstvých listov petržlenu
 - 1/4 šálky čerstvých listov koriandra
 - 1/4 šálky čerstvých listov oregana
 - 1/3 šálky nahrubo nasekanej červenej cibule alebo šalotky
 - 3 lisované strúčiky cesnaku
 - 1/2 lyžičky červených čili vločiek
 - 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
 - 1/4 šálky vínneho červeného octu
 - 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
 - 1 čajová lyžička soli
 
Na grilovanú zeleninu:
- 2 šampiňóny Portobello
 - 1 baklažán
 - 1 cuketa
 - 1 žltá cuketa
 - 1 červená cibuľa
 - 1 zväzok špargle
 - 1 červená paprika
 - 2 lyžice extra panenského olivového oleja
 - 1 polievková lyžica soli
 - 1 lyžica mletého čierneho korenia
 
Postup
- Do mixéra pridajte petržlenovú vňať, oregano, koriander, cibuľu a cesnak a rozmixujte.
 - Pridajte čili vločky, olivový olej, ocot a citrónovú šťavu a 2 – 3x ľahko premixujte.
 - Ochuťte soľou a dochuťte.
 - Alebo všetky prísady jemne nasekajte ostrým nožom, potom rozšľahajte s olivovým olejom, octom a citrónovou šťavou v miske alebo pretrepte v zakrytej sklenenej nádobe.
 - Uložte do chladničky a nechajte odležať.
 - Pripravte si gril a predhrejte ho na strednú teplotu.
 - Orežte konce zeleniny a nakrájajte na plátky.
 - Červenú papriku pokrájajte na štvrtiny.
 - Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne posypte soľou a korením.
 - Grilujte so zatvoreným vekom, kým nebude zelenina mäkká a ľahko spálená – cca 8 až 10 minút na papriky, cibuľu a huby, 5 až 7 minút na cukety, baklažán a špargľu.
 - Podávajte teplé s omáčkou.
 

Pozrite sa aj na naše delikátne recepty na nielen zeleninové, ale aj mäsové špízy v 11 rôznych variantoch!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín