Ideálny pokrm na vďakyvzdania v anglicky hovoriacich krajinách je práve morka. Vy si ju môžete samozrejme dopriať kedykoľvek počas roka a tento recept je ideálny, ak máte radi brusnice.
Ingrediencie
- 500g kuracích pŕs (a viac podľa počtu stravníkov)
 - 1-4 lyžičky soli
 - 1 lyžica zmäknutého masla
 - 6-8 motúzov (povrázkov)
 
Ingrediencie na plnku
- Biely chlieb / žemľa / rožok nakrájaný na kocky (množstvo podľa veľkosti pečiva – cca 150g)
 - 1/2 lyžice masla
 - 1 menšia cibuľa
 - 1 stonka zeleru
 - 4 listy šalvie
 - 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
 - 1/2 lyžičky korenia na kura
 - 1/4 lyžičky soli a korenia
 - 1 veľké vajcia (rozšľahané)
 - 3/4 hrnčeka kuracieho vývaru
 - 2 lyžice brusníc (nasekaných)
 - Alobal
 
Ingrediencie na omáčku
- 2 hrnčeky morčacieho/kuracieho vývaru
 - 2 listy šalvie
 - 3/4 lyžičky korenia na kura
 - 1/4 hrnčeka hladkej múky
 - Soľ a korenie
 
Postup
- Plnku pripravíte tak, že pečivo (aspoň 2-3 dni staré) nakrájate na kocky.
 - Na väčšej panvici zohrejte maslo, potom speňte cibuľku, pridajte zeler, petržlen, šalviu, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a duste na stredne vysokej teplote cca 8-10 minút.
 - Odoberte z platničky, nechajte niekoľko minút chladnúť a potom zmiešajte s pripraveným pečivom. Pridajte brusnice, vývar, vajcia, korenie na kura a všetko riadne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
 - Potom si očistite mäso, odstráňte kožu.
 - Prsia naklepte tak, aby ste vytvorili veľký plát mäsa. Na tento plát dajte dostatočné množstvo plnky. Ponechajte pritom miesto pri okraji, aby plnka nevytekala.
 - Plát mäsa opatrne zaviažte motúzy dookola. Položte na pekáčik, zakryte alobalom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C na dobu 45-55 minút.
 - Odkryte alobal a nechajte ešte 5-7 minút dopiecť dozlatista.
 - Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, priveďte do varu a potom duste po dobu 8-10 minút do zhustnutia.
 - Potom z omáčky vyberte bylinky. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte pokvapkané omáčkou s akoukoľvek prílohou.
 

Morka sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na prípravu morky.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín