Tento recept na polievku so šošovkou si pripravíme práve s klobásou. Namiesto klobásy môžete použiť aj chrumku alebo párok.
Ingrediencie
- 450g zelené šošovky
 - 40ml olivového oleja
 - 2 veľké nakrájané cibule
 - 200g nasekaného póru
 - 2 strúčiky drveného cesnaku
 - 1 polievková lyžica soli
 - 1 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
 - 1 polievková lyžica mletého čerstvého tymiánu
 - 200g zeleru nakrájaného na kocky (asi 5 stoniek)
 - 200g mrkvy nakrájanej na malé kocky (3 mrkvy)
 - 1 lyžička mletej rasce
 - 2l domáceho kuracieho vývaru alebo z kocky bujónu
 - 30g paradajkového pyré
 - 3ks klobásy nakrájané na 1cm kocky
 - 2 lyžice suchého červeného vína alebo octu z červeného vína
 - Strúhaný parmezán na podávanie
 
Postup
- Vo veľkej miske zalejte šošovku vriacou vodou a nechajte ju 15 minút odpočívať. Potom sceďte.
 - Vo veľkom hrnci na strednom ohni zahrejte olivový olej a osmažte cibuľu, pór, cesnak, soľ, korenie, tymian a rascu po dobu 20 minút.
 - Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalších 10 minút.
 - Pridajte kurací vývar, paradajkový pretlak a zliatu šošovku, prikryte a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte odkryté po dobu jednej hodiny.
 - Pridajte klobásu, červené víno a duste, kým sa klobása nerozvarí.
 - Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a posypanú nastrúhaným parmezánom.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín