Pripravte si sviatočnú šošovkovku po taliansky. Teda so syrom a šampiňónmi.
Ingrediencie
- 6 hrnčekov kuracieho vývaru (bujón)
 - 1-1/2 hrnčeka vody
 - 1/2 hrnčeka bieleho vína
 - 1 hrnček drvených paradajok (pretlak)
 - 1 hrnček zelenej alebo hnedej šošovky (opláchnuté)
 - 4 lyžice olivového oleja
 - 1 veľká cibuľa, nakrájaná najemno
 - 3 veľké stonky zeleru, nakrájané
 - 2 veľké mrkvy, nakrájané
 - 2-3 malé zemiaky, nakrájané na malé kúsky
 - 4-5 šampiňónov nakrájaných na kúsky
 - 2-3 strúčiky cesnaku, nadrvené
 - 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
 - 1 lyžica sušenej bazalky
 - 1 čajová lyžička sušeného oregana
 - 1 čajová lyžička sušeného kôpru
 - 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
 - Soľ podľa chuti
 - Strúhaný eidam alebo gouda podľa chuti
 
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu, zeler a mrkvu a restujte asi 7 minút – pokiaľ cibuľa nebude do zlatista.
 - Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
 - Pridajte víno a nechajte dusiť iba minútu.
 - Potom pridajte kurací vývar, vodu a paradajky, šampiňóny, zemiaky a šošovku.
 - Nakoniec pridajte petržlen, bazalku, oregano, kôpor a čerstvo mleté čierne korenie.
 - Hrniec prikryte pokrievkou a varte asi 40 minút, alebo pokiaľ šošovka nebude mäkká.
 - Polievku ozdobte strúhaným syrom a ihneď podávajte.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín