Baklažány spolu s bazalkou a paradajkami vytvárajú zmes vôní, farieb a chutí, ktorá dokonale charakterizuje tento prekrásny ostrov.
Ingrediencie
- 1000 g baklažánu
- 400 g stopkového zeleru
- 250 g cibule
- 200 g rajčín
- 200 g zelených olív v slanom náleve
- 60 g cukru
- 60 g bieleho octu
- 50 g capary
- 50 g píniových orieškov
- 40 g rajského pretlaku
- bazalka
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
- Následne nakrájajte na plátky očistený stopkový zeler a z olív vyberte kôstku.
- Umyté a osušené baklažány nakrájajte na kúsky o veľkosti asi 2,5 cm.
- To isté vykonajte s paradajkami.
- Na panvici zľahka opečte píniové oriešky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte v ňom kúsky baklažánu.
- Akonáhle sú dozlatista osmažené, vyberte ich a položte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby sa odstránil prebytočný olej.
- Na veľkú panvicu nalejte olivový olej, rozohrejte ho a pridajte cibuľu.
- Keď bude cibuľa sklovitá, pridajte zeler, nechajte ho ľahko osmažiť a potom pridajte kapary, olivy, píniové oriešky a paradajky.
- Premiešajte, priklopte pokrievkou a varte na miernom plameni 15 až 20 minút.
- Medzitým si pripravte sladkokyslú omáčku.
- V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a soľ.
- Po uplynutí 15 až 20 minút omáčku nalejte do panvice so zeleninou.
- Zamiešajte, zvýšte teplotu a miešajte, kým nezmizne vôňa octu.
- Vypnite plameň, pridajte osmažené baklažány a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.
Túto lahodnú caponatu môžete podávať nielen teplú, ale aj studenú.

Ak máte pre rozmanité zmesi zeleniny slabosť, vyskúšajte tiež recepty na ratatouille! Uvidíte, že vám tiež zachutí.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín