Biely toastový chlieb

Biely toastový chlieb

Tento neuveriteľne jednoduchý recept pre úplne začiatočníkov zvládne úplne každý. Výsledkom bude mäkučký, jemný chlieb, ktorý sa perfektne hodí ako základ na sendviče.

INGREDIENCIA

  • 2/3 šálky teplého mlieka (pozri poznámku)
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balíček (2 a 1/4 lyžičky) aktívneho sušeného droždia
  • 4 lyžice masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
  • 2 lyžičky soli
  • 3 šálky hladkej múky, plus ďalšie v prípade potreby
  • 1 veľké vajcia

POSTUP

  • Vo veľkej mise alebo mise stolného mixéra zmiešame teplé mlieko, teplú vodu, kryštálový cukor a aktívne suché droždie.
  • Šľaháme, aby sa všetko spojilo.
  • Necháme odležať do spenenia, asi 10 minút.
  • Pridáme rozpustené maslo, soľ a múku a miešame, kým nevznikne cesto, ktoré sa neodlepuje od stien misy.
  • Premiestnime na ľahko pomúčenú plochu a ručne miesime, kým cesto nebude hladké a pružné, asi 8 minút.
  • Cesto preložíme do ľahko vymastenej misy, prikryjeme a dáme na teplé miesto.
  • Necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  • Cesto vyklopíme a prenesieme na rovný, ľahko naolejovaný povrch.
  • Jemne sploštíme do veľkého kruhu a potom zatiahneme jeden okraj na druhú stranu asi do dvoch tretín kruhu.
  • Zatlačíme kĺby ruky do cesta.
  • S druhým okrajom urobíme to isté a prekryjeme druhú hranu, aby sme vytvorili vysoký trojuholník.
  • Znovu zatlačíme kĺby ruky do cesta.
  • Zrolujeme do polena počnúc najtenším bodom a po každom otočení zatlačíme, aby sa okraje zalepili.
  • Umiestnime švom dole do ľahko vymastenej formy.
  • Prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť, kým nevykysne asi 2,5 cm cez okraj formy.
  • Predhrejeme rúru na 220 °C.
  • Ľahko rozšľaháme vajcia s lyžičkou vody a troškou soli.
  • Vrch bochníka potrieme vajíčkom.
  • Znížime teplotu na 175 ° C a pečieme do zlatisto hnedej farby, asi 35 – 40 minút.
Pokrájaný chlieb na doske.
www.hostthetoast.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.