Zmiešajte svoje obľúbené špagety so sladkou mrkvou, cesnakom, hubami a artičokovými srdiečkami. Vychutnajte si ich v luxusnej omáčke z redukovaného vína a mäsom z králika, ktoré sa vďaka dlhému vareniu v ústach úplne rozplynie!
Čo budeme potrebovať
- 30 g sušených hríbikov
- Králik (rozporcovaný na 8 kusov)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 malé mrkvy (jemne nastrúhaná)
- 12 strúčikov cesnaku (nakrájaných na plátky)
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 125 ml suchého bieleho vína
- 1 l kuracieho vývaru
- 6 lyžíc nasekaného čerstvého estragónu
- 2 vetvičky tymiánu
- 500 g cestovín
- 500 g mrazených artičokových sŕdc
- 125 g zelených fazuliek
- 90 g strúhaného parmezánu
Postup
- Huby vložíme do misky, pridáme teplú vodu a necháme 10 minút stáť, aby sa huby rehydratovali
- Huby zlejeme, ale ponecháme si vodu, v ktorej sme ich namáčali
- Nakrájame ich a dáme bokom
- Králika osolíme a okoreníme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
- V 2 várkach králika opečieme asi 3 minúty z každej strany, do hneda a vyberieme ho
- Teplotu znížime na strednú
- Pridáme mrkva, cesnak a huby
- Všetko za občasného miešania varíme asi 8 minút do mäkka
- Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalšie 2 minúty
- Pridáme víno a varíme, kým sa víno nevyvarí
- Pridáme 4 lyžice vody z húb, ktorú sme si dali bokom, estragón a vetvičky tymiánu
- Králika vrátime do hrnca a privedieme zmes v hrnci do varu
- Akonáhle sa začne variť, znížime okamžite teplotu a nízku a pokračujeme vo varení v odkrytom hrnci
- Varíme, pokiaľ nie je králičie mäso mäkké a omáčka sa nezredukuje na polovicu
- To zaberie približne 45–50 minút
- Králika vyberieme z hrnca a necháme ho ľahko vychladnúť
- Potom oberieme mäso, kosti vyhodíme a mäso vrátime späť do hrnca
- Na cestoviny si privedieme do varu osolenú vodu v hrnci a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale
- Cestoviny scedíme a pridáme ich do hrnca s králikom
- Pridáme artičoky a fazuľa
- Zmes v hrnci znova privedieme do varu
- Nakoniec dochutíme soľou a korením a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť a obaľovať cestoviny
- Nakoniec vmiešame parmezán
- Cestoviny s artičokom rozdelíme do servírovacích misiek, posypeme parmezánom a podávame
