Táto skvelá bábovka ochutená citrónovou kôrou a šťavou, preliata jemnou citrónovou polevou, je dokonalým múčnikom pre všetkých milovníkov citrónov.
Ingrediencie
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
 - 1/2 lyžičky jedlej sódy
 - 1/2 lyžičky soli
 - 1 šálka cmaru
 - 2 lyžice strúhanej citrónovej kôry
 - 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
 - 1 šálka zmäkčeného masla
 - 2 a 1/4 šálky kryštálového cukru, plus viac do formy
 - 3 veľké vajcia
 
Na sirup:
- 1/4 šálky vody
 - 1/4 šálky kryštálového cukru
 - 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
 
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
 - 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
 
Postup
- Predhrejte rúru na 160 ° C a nastavte rošt do strednej polohy.
 - V strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
 - V inej mise zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
 - Šľahajte 3 až 4 minúty na strednej rýchlosti maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty.
 - Potom po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
 - Mixér nechajte na nízkej rýchlosti a vmiešajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom tretinu zmesi cmaru.
 - Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múky, potom ďalšiu tretinu zmesi cmaru.
 - Opakujte s ďalšou štvrtinou múky a zvyšnou zmesou cmaru.
 - Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
 - Všetko premiešajte, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
 - 25 cm formu na bábovku dôkladne vymažte rastlinným tukom.
 - Vymastenú formu rovnomerne potrite kryštálovým cukrom.
 - Lyžicou nalejte husté cesto do pripravenej formy a uhlaďte gumovou stierkou.
 - Pečte 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je bábovka zlatá a tester nevyjde čistý.
 - Bábovku postavte na chladiaci rošt.
 - Opatrne prechádzajte stolným nožom po okrajoch formy, medzi formou a bábovkou, aby sa bábovka uvoľnila z formy (nezabudnite na stredovú rúrku).
 - Bábovku ochlaďte vo forme po dobu desiatich minút, nie dlhšie.
 - Medzitým si pripravte sirup.
 - V hrnci zmiešajte vodu a cukor a priveďte do varu.
 - Odoberte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu.
 - Obráťte teplú bábovku na rošt.
 - Pre ľahké čistenie zasuňte veľký kus papiera na pečenie, alobalu alebo papierových utierok pod rošt.
 - Bábovku postupne potierajte horúcim sirupom a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu bude odkvapkávať, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
 - Nechajte bábovku úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
 - Keď je bábovka vychladnutá, opatrne ju preložte na servírovací tanier.
 - Pripravte si polevu.
 - V strednej mise zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu.
 - Podľa potreby pridajte viac práškového cukru alebo citrónovej šťavy, aby vznikla hustá, ale tekutá poleva.
 - Naneste polevu na bábovku a nechajte stekať po stranách.
 

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na rýchle hrnčekové buchty na plech !

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín