Tento citrónový múčnik je vláčny, nadýchaný a plný čerstvej citrónovej chuti, doplnený hodvábnou polevou z citrónového krémového syra, tvarohom a plátkami čerstvého citróna. A pritom je tak jednoduchý!
Ingrediencie
Na buchte:
- 2 a 3/4 šálky hladkej múky
 - 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
 - 1/2 lyžičky jedlej sódy
 - 3/4 lyžičky soli
 - 1 šálka masla, izbové teploty
 - 2 šálky kryštálového cukru
 - 4 veľké vajcia, izbové teploty
 - 1 lyžička vanilkového extraktu
 - 1 lyžička citrónového extraktu
 - 1/2 šálky cmar, izbové teploty
 - 1/2 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
 - 1 a 1/2 lyžice citrónovej kôry, jemne nastrúhané
 - 1/2 šálky čerstvej citrónovej šťavy
 
Na polevu:
- 226 g krémového syra, veľmi mäkkého
 - 1/2 šálky masla, veľmi mäkkého
 - 3 šálky práškového cukru, preosiate
 - 2 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
 - 1 lyžička citrónového extraktu
 
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
 - Plech na pečenie s rozmermi 23 x C3 cm vyložte papierom na pečenie.
 - Pečiaci papier nastriekajte nepriľnavým sprejom na pečenie.
 - Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
 - Vyšľahajte maslo a cukor na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty.
 - Strany a dno misky zoškrabnite gumovou špachtľou a potom šľahajte ďalších 30 sekúnd.
 - Pridajte vajcia po jednom, dobre šľahajte po každom pridaní a škrabajte po stranách a dne misy tak často, aby ste zaistili rovnomerné začlenenie všetkých prísad.
 - Vmiešajte vanilkový extrakt a citrónový extrakt.
 - Pri nízkej rýchlosti pridajte preosiate suché prísady a šľahajte, kým sa ľahko nespoja, asi 20 sekúnd.
 - Nemiešajte dlhšie, inak bude váš koláč suchý!
 - Prestaňte miešať, keď stále vidíte hrudky a pruhy suchých prísad.
 - Vypnite mixér.
 - Pridajte cmar, kyslú smotanu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
 - Zapnite mixér na najnižšiu rýchlosť a mixujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
 - Vypnite mixér, nalejte cesto na pripravený plech a pomocou stierky vrch jemne uhlaďte.
 - Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nebude vršok pevný, zlatohnedý a špajle vložená do stredu buchty nevyjde čistá.
 - Plech položte na chladiaci rošt a pred nanesením polevy nechajte úplne vychladnúť.
 - Medzitým si pripravte polevu.
 - V mise stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom alebo vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte krémový syr a maslo na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes úplne hladká; asi 2 minúty.
 - Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor.
 - Akonáhle je pridaný všetok cukor, pridajte citrónovú šťavu a citrónový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
 - Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú rýchlosť a šľahajte 2 minúty.
 - Vychladnutú buchtu potrite polevou a podľa potreby ozdobte tvarohom a plátkami čerstvého citróna.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín