Tento múčnik je neuveriteľne ľahký na prípravu a pritom je tak plný sladkej a jemnej citrónovej chuti! Lahodná citrónová poleva a drobenka tomu dodávajú korunu.
Ingrediencie
Na chlebíček:
- 8 polievkových lyžíc masla zmäkčeného na izbovú teplotu
 - 1 šálka cukru
 - 1 veľké vajcia
 - 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
 - 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
 - 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
 - 1 a ½ šálky hladkej múky
 - ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
 - ¾ lyžičky soli
 - ½ šálky kyslej smotany
 
Na posýpku:
- 4 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na malé kocky
 - ½ šálky hladkej múky
 - ½ šálky cukru
 - 2 čajové lyžičky citrónovej kôry
 
Na polevu:
- 1 a ½ šálky práškového cukru
 - ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
 - 2-3 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
 
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
 - Postriekajte 23 cm formu na chlebíček sprejom na pečenie a odložte bokom.
 - V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej mise s ručným mixérom vymiešajte maslo a cukor.
 - Začnite na nízkej rýchlosti, kým nebude všetko zapracované, potom nastavte na strednú rýchlosť a miešajte 2–3 minúty, kým nebude zmes ľahká, svetlá a nadýchaná.
 - Pridajte vajcia, citrónovú kôru, vanilku a citrónovú šťavu a premiešajte.
 - V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
 - Pridajte polovicu múčnej zmesi k zmesi masla a ostatných ingrediencií a premiešajte.
 - Pridajte polovicu kyslej smotany a premiešajte.
 - Opakujte so zvyšnou múkou, potom s kyslou smotanou.
 - Zoškrabajte strany a potom znova miešajte asi 15 sekúnd, aby sa všetko spojilo.
 - Nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite a uhlaďte.
 - Teraz si pripravte posýpku.
 - Ingrediencie na posýpku vložte do stredne veľkej misy.
 - Maslo s ostatnými ingredienciami pomocou prstov poriadne
 - Nasypte posýpku na cesto.
 - Pečte 60–70 minút, kým špajľa vložená do stredu nevyjde čistá.
 - Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, formu potom obráťte a chlebíček nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
 - Teraz vložte všetky prísady na polevu do malej misky a prešľahajte.
 - Pokvapkajte vzniknutou polevou celý chlebíček a servírujte.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín