Droždie nie je len nevyhnutnou ingredienciou pre kysnuté pečivo, buchty či koláče.
Využijete ho aj v studenej kuchyni, kde môže byť zdravým a chutným spestrením pre vaše desiaty aj večere.
Poďme si predstaviť rozmanité recepty na drožďové nátierky.
Všetky sú veľmi jednoduché, výživné a zdravé.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Naše recepty
Droždie zďaleka neznamená len pečenie
S pojmom droždie alebo kvasnice si najčastejšie spájame jednu z našich základných potravín – pečivo. Droždie obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae, ktoré majú schopnosť premieňať cukry na alkohol a oxid uhličitý. Vďaka tomu následne cesto kysne.
Avšak pekárstvo zďaleka nie je jedinou oblasťou ľudskej činnosti, v ktorej sa kvasnice využívajú. Dôležitú úlohu plnia aj vo vinárstve, pridávajú sa tiež do krmív pre zvieratá a potravinárske droždie sa pridáva aj do rozmanitých výrobkov na zvýraznenie ich chuti či vône.
Väčšina z nás pozná predovšetkým dve formy droždia – čerstvé a sušené. Avšak kvasnice sa vyrábajú v mnohých rôznych podobách. Kocka čerstvých kvasníc je vlastne lisované droždie, forma malých guličiek je typická pre aktívne suché droždie, ktorého výhodou je predovšetkým to, že je odolné voči pôsobeniu tepla.
V priemyselných pekárňach sa ale využíva tiež droždie granulované či tekuté, na prípravu hlboko zmrazeného pečiva potom mrazené droždie s nízkym obsahom vody.
Prečo zaradiť drožďové nátierky do svojho jedálnička?
Recepty na drožďové nátierky predstavujú veľmi jednoduchý spôsob, ako čerstvé droždie zaradiť do nášho jedálnička. Vďaka špeciálnym biochemickým vlastnostiam kvasiniek prospieva nielen nášmu zdraviu, ale aj kráse.
Je bohaté na mnoho druhov aminokyselín, obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, predovšetkým B1, B2 a B3, z minerálnych látok v ňom nájdeme veľké množstvo chrómu. Kvasnice sa v prevažnej väčšine receptov na drožďové nátierky miešajú s cibuľou, vajíčkami, bylinkami a korením.
Fantázii sa ale medze nekladú a nátierky z kvasníc možno oživiť aj pridaním húb či zeleniny.
Ako správne vybrať a skladovať droždie?
Väčšina receptov na drožďové nátierky sa pripravuje z čerstvého droždia. Preto, aby ste boli s výsledkom čo najviac spokojní, je dôležité vedieť ho dobre vybrať a skladovať. Čerstvé droždie sa predáva chladené a zabalené vo forme malých kociek.
Pri kúpe vždy kontrolujte nielen dátum spotreby, ale aj kvalitu zabalenia. Správne čerstvé droždie má svetlú krémovú farbu, príjemne vonia a ľahko sa drobí či láme.
Veľmi dôležité je jeho skladovanie, s nákupom bežte čo najrýchlejšie domov a kvasnice dajte okamžite do chladničky. Optimálna teplota na skladovanie je okolo 5 °C, vysoké teploty alebo striedanie teplôt ho znehodnocujú.