Variáciou na polievku Avgolemono je veľký rad, klasický recept je s kuracím mäsom a vývarom. My pre vás však máme recept na vynikajúce feniklové Avgolemono.
Ingrediencie:
- 2 buľvy feniklu
- 1 stredná cibuľa
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 l vody
- soľ
- korenie
- Feniklové vlasy a plátky citróna na ozdobu
Postup:
- Najprv si fenikel nakrájajte na veľmi tenké plátky a cibuľu na kocky
- Hrsť nakrájaného feniklu si dajte bokom
- V hrnci rozpáľte olivový olej a opečte na ňom cibuľu spolu s feniklom a opekajte asi 10 minút
- Po opečení feniklu a cibule prilejte vodu, hrniec priklopte a varte do zmäknutia feniklu
- Na panvici rozpáľte maslo a opečte na ňom zvyšnú hrsť feniklu. Opekajte kým fenikel nezhnedne=neskaramelizuje.
- Uvarenú polievku rozmixujte do hladka
- V miske si rozšľahajte vajcia s citrónovou šťavou a vlejte za stáleho miešania do rozmixovanej polievky.
- Polievku s vajcom za stáleho miešania varte asi 2 minúty kým nezhustne a dochuťte soľou a korením.
Podávajte ozdobenú opečeným feniklom, feniklovými vlasmi a plátkami citróna.
Pokiaľ chcete polievku vylepšiť, môžete namiesto vody použiť kurací vývar a tiež pridať trhané kuracie mäso.