Vyskúšajte tento jednoduchý recept na muffiny s jogurtom a pripravte sebe a svojim deťom lahodnú desiatu. Alebo si ako desiatu pripravte sladké domáce vafle , po tých sa len zaprášia!
Čo budeme potrebovať
- 340 g hladkej múky
 - ½ lyžičky jedlej sódy
 - ½ lyžičky kóšer soli – plus ďalšie na polevu
 - 6 lyžíc masla
 - 100 g cukru
 - 40 g hnedého cukru
 - 2 veľké vajcia
 - 150 g gréckeho jogurtu
 - 1 lyžička citrónového extraktu
 - 1 lyžička vanilkového extraktu
 - 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 veľký citrón)
 - 2 lyžice citrónovej kôry (asi 2 veľké citróny)
 
Na posýpku
- 110 g + 2 lyžice polohrubej múky
 - 3 lyžice hnedého cukru
 - 2 1/2 lyžičky cukru
 - 4 lyžice masla (rozpustené)
 
Na polevu
- 80 g práškového cukru
 - 2-3 PL citrónovej šťavy
 
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov.
 - Vymažte alebo si vyložte formičky na muffiny.
 - Pripravte si posýpku. V strednej mise prešľahajte múku, oba cukry a soľ.
 - Pomaly prilievajte rozpustené maslo a premiešajte, kým sa nevytvoria malé omrvinky.
 - Na muffiny v strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
 - Vo veľkej mise šľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
 - Pridajte oba cukry a ďalej šľahajte na vysokú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes krémová, asi 2 minúty.
 - Pridajte vajcia, jogurt a extrakty.
 - Do mixovacej nádoby pridajte suché ingrediencie a pomocou stierky premiešajte, kým sa takmer nespoja.
 - Pridajte citrónovú šťavu a kôru. Cesto by malo byť husté.
 - Cesto rozdeľte medzi formičky na muffiny.
 - Drobenkou posypte vršky muffinov. Prstami veľmi jemne vtlačte posýpku do cesta.
 - Muffiny pečte 5 minút pri 220 °C, potom znížte teplotu rúry na 180 stupňov.
 - Pečte ďalších 13–15 minút u klasických muffinov alebo 21–24 minút u veľkých muffinov, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
 - Medzitým si pripravte polevu. Utrite práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Ochutnajte a dochuťte väčším množstvom citrónovej šťavy.
 - Muffiny nechajte 10 minút vychladnúť vo formičkách a potom preložte na mriežku a pokvapkajte polevou.
 
Tieto muffiny dobre zmrazíte po dobu až 2-3 mesiacov. Len sa uistite, že muffiny pred zmrazením neglazujete. Pred zahriatím, glazovaním a konzumáciou nechajte muffiny cez noc rozmraziť v chladničke.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín