Na tomto veľkonočnom pletenci so škoricou sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovnej ruky a trocha trpezlivosti.
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
 - 1 lyžička múky
 - 80 g cukru
 - 1 lyžica škorice
 - 125 g masla
 - 300 ml mlieka
 - 2 kocky droždia
 - citrónová kôra
 - 1 vajce
 
Postup
- Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
 - Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
 - Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
 - Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín.
 - Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
 - Tieto role spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
 - Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
 - Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
 - Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.
 

Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať množstvo ingrediencií, presne podľa vašej chuti.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín