Chcete upiecť malé pletence napríklad pre koledníkov? Vyskúšajte tento recept.
Ingrediencie
- 1,25 hrnčeka plnotučného mlieka
 - Hnedý cukor podľa chuti
 - 2,5 lyžičky suchého droždia
 - 1/3 hrkna nesoleného rozpusteného masla
 - 2 veľké vajcia
 - balíček vanilkového cukru
 - štipka soli
 - 5 hrnčekov hladkej múky
 - ½ hrnčeka čokoládových lupienkov
 - kokos na posypanie
 
Postup
- Z mlieka, štipky hnedého cukru a kvasníc si pripravte kvások, ktorý necháte cca 5 minút odstáť, aby mohli kvasnice pracovať.
 - V mise si zatiaľ zmiešajte 3,5 hrnčeka múky, cukor, soľ, rozšľahané vajcia, čokoládové lupienky a pridajte kvások.
 - Následne pridajte zvyšok múky a vytvorte súdržné cesto a miešajte cca 4 – 5 minút.
 - Prekryte misku handrou a nechajte cesto odpočívať, aby pekne nakyslo.
 - Cca za 2 hodiny cesto vyberte a pripravte z neho 12 rovnakých kusov. Každý z nich nakrájajte na 3 valce, ktoré spojíte do vrkoča.
 - Všetky vrkoče spojte do vencov – viď obrázok.
 - Minipletencie rozložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte kokosom. Pokiaľ chcete odokorovať, vložte do každého zafarbené vajcia – viď obrázok.
 - Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 20 minút, až bude cesto zlatisté.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín