Biele korenie sa často používa v pokrmoch, ktoré vyžadujú ľahko pikantný nádych.
Prečítajte si tento článok a zistíte, ako najlepšie využiť jeho vlastnosti, ktoré skvele podčiarknu akékoľvek jedlo!
Oživte už 100 x varené a okukané recepty štipkou tohto korenia!
Čo je to biele korenie?
Biele korenie je korenie vyrábané zo sušených plodov korenovníka, rovnako ako čierne korenie.
Získava sa zo zrelých, sušených a vylúpaných bobúľ stále zeleného korenovníka. Bobule sa zbierajú, keď sú úplne vyzreté, červené farby, potom sa namáčajú do vody, aby z nich mohlo byť následne odstránené oplodie.
Semená sa musia usušiť na slnku, potom získajú svoju typickú žltobielu farbu.
Chuť bieleho korenia je podstatne jemnejšia, menej aromatická a ostrá ako čierne korenie, ale vyniká sladkastou vôňou. K dostaniu je biele korenie celé aj mleté.
![Korenie bieleho korenia namleté v mištičke s pár guličkami celého korenia.](https://www.receptia.sk/wp-content/uploads/2022/09/co-je-to-biely-korenie.png)
Druhy korenia
Biele korenie vs. čierne korenie
Zatiaľ čo pochádzajú z bobúľ rovnaké rastliny, rozdiel medzi bielym a čiernym korením začína už pri zbere bobúľ. Na výrobu čierneho korenia sa zbierajú nezrelé bobule korenia a potom sa sušia, čím sa sčernie šupka a získa svoju chuť.
Biele korenie sa vyrába z plne zrelých bobúľ korenia. Sú namočené vo vode asi 10 dní, čo vedie k fermentácii. Potom sa z nich odstránia šupky. Vďaka tomu má biele korenie inú chuťovú a ako čierne korenie.
Zelené korenie
Zrnká zeleného korenia sú nezrelé zrnká korenia, zozbierané z rovnakej révy ako biely a čierny. Sú dehydrované alebo konzervované, čo prinesie s výslednú jemnú chuť.
Sú aromatické, majú čerstvejšiu, ovocnejšiu chuť ako biele alebo čierne korenie a obvykle sa nakladajú, aby sa uchovali dlhšie. Vyskúšajte ho v receptoch na plnené paradajky so zeleným čiernym korením alebo jahodové želé so zeleným čiernym korením.
Ružové korenie
Tieto jemné zrnká korenia v skutočnosti vôbec nie sú zrnká korenia, ale bobule z juhoamerického kríka. Nenájdete ich v mlynčeku s korenistou zmesou, pretože vďaka ich krehkosti a jemnosti sa najlepšie hodí do šalátov alebo hotových pokrmov, kde ich sladko ostrá a jemná chuť dopĺňa morské plody a ľahšie omáčky.
Sečuánske korenie
Rovnako tak sečuánske korenie nepochádza z rodiny korenín, ale sušené bobule z provincie Szechuan v Číne. Aromatickejšie sečuánske korenie je bobule jaseňa horského s prenikavou chuťou.
![Druhy jednotlivých odrôd korenia, ktoré sa používajú.](https://www.receptia.sk/wp-content/uploads/2022/09/druhy-korenia-753x1024-1.jpg)
Zdravotné účinky bieleho korenia
Nabitý antioxidanty
Biele korenie má viac antioxidantov ako čierne korenie. Znamená to, že má vyššiu schopnosť bojovať s voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať niektoré srdcové choroby, cukrovku a dokonca aj obezitu.
Protizápalové vlastnosti
Biele korenie obsahuje piperín, ktorý má protizápalové účinky. Umožňuje teda zmierniť zápal a liečiť svalové kŕče.
Zabraňuje plynatosti a zlepšuje trávenie
Biele korenie pomáha znižovať plynatosť, okrem toho stimuluje produkciu žalúdočných kyselín v žalúdku. To napomáha tráveniu, a vďaka obsahu vlákniny uľahčuje hladké fungovanie čriev.
Prospešný pre pacientov s anorexiou
O bielom korení je známe, že zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Biele korenie teda môže pomôcť s anorexiou a zvýšením hladu.
Znižuje krvný tlak
Biele korenie je dobrým zdrojom flavonoidov, vitamínu A a vitamínu C. Tie pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Udržiavaním stáleho krvného tlaku pod kontrolou znižuje pravdepodobnosť mŕtvice.
Pomáha zvládať artritídu
Biele korenie je známa super potravina na zmiernenie bolestí kĺbov a chrbtice. Prínos spočíva v prítomnosti piperínu. Podľa štúdií má piperín antinociceptívne a antiartritické účinky. Môže teda zmierniť agóniu artritídy a dni.
Zlepšuje funkciu mozgu
Biele korenie môže byť prínosom pre zlepšenie kognitívnych mozgových funkcií. Okrem toho môže tiež pomôcť pri prevencii degenerácie mozgových buniek.
![Zdravotné účinky, ktoré so sebou kontumácia korenia nesie.](https://www.receptia.sk/wp-content/uploads/2022/09/zdravotni-ucinky-bieleho-korenia.jpg)
Priemerné výživové hodnoty bieleho korenia (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Tuky | Bielkoviny | Sodík | Draslík | Vápnik | Železo | Horčík |
62 kcal | 64 g | 3,3 g | 10 g | 20 mg | 1329 mg | 443 mg | 9,7 mg | 171 mg |
Do akých receptov biele korenie pridať?
Vajcia môžete posypať práškom z bieleho korenia |
Biele korenie sa hodí k rôznym syrom alebo lahodnej pochúťke ako je toto fondue |
Skvele sa hodí ku každému šalátu. Mleté biele korenie môžete pridať do obľúbeného šalátu s mandľami a vlašskými orechmi. |
Podčiarknite chuť každej krémovej polievky ako sú tie naše , bielym korením v prášku |
Marinujte v ňom svoje mäsa. Môžete napríklad marinovať hovädzie alebo bravčové mäso, ryby, kura v celom/mletom bielom korení. Inšpirujete sa týmto článkom, na to ako správne marinovať . |
Pridajte ju do sendvičov a paradajok s balzamikom |
Pridajte ho do cestovín, týchto korenistých omáčok k mäsu a polievok na taliansky spôsob. |
Môžete ich pridať do slaného pečiva |
Do detoxikačného čaju môžete pridať celé/mleté biele korenie |
![Najrôznejšie nápady na recepty kam toto korenie pridať.](https://www.receptia.sk/wp-content/uploads/2022/09/biely-korenie-recepty-1024x566-1.jpg)
Ako biele korenie skladovať?
Biele korenie skladujte v tesne uzavretej nádobe mimo dosahu svetla.
Zrnká korenia možno skladovať dlhšie ako mleté biele korenie, ktoré asi po troch mesiacoch stratí svoju chuť a silu.
Neskazí sa a jeho použitie bude bezpečné, ale možno budete potrebovať väčšie množstvo, aby pokrm získal rovnakú chuť.
Z tohto dôvodu je rozumné nakupovať mleté biele korenie v menšom množstve, ktoré využijete v kratšom časovom horizonte.