Tento pokrm je veľmi jednoduchý, krémový, s množstvom syra a je vhodný buď ako samostatné jedlo alebo ako perfektná príloha k mäsu.
Ingrediencie
- karfiol s hmotnosťou cca 700 g, nakrájaný na malé ružičky
 - 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
 - 4 lyžice masla
 - 2 lyžice hladkej múky
 - 1 a ½ šálky teplého mlieka
 - ½ šálky nastrúhaného syra Gruyere
 - ¼ šálky strúhaného parmezánu
 - ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
 - 1/3 šálky panko strúhanky
 - 1 a ¼ lyžičky soli
 - ¼ lyžičky korenia
 
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
 - Priveďte veľký hrniec vody do varu.
 - Pridajte 1 čajovú lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom ohni po dobu 7 minút.
 - Sceďte.
 - V strednej panvici na strednom ohni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
 - Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
 - Zložte panvicu zo sporáka.
 - Pridajte zvyšnú ¼ lyžičku soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
 - Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac soli.
 - Preložte karfiol a zemiaky do pekáča s rozmermi 20 x 28 cm.
 - Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
 - Zasypte pánko strúhankou a zvyšnú ¼ šálky Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
 - Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
 - Na posledné 2 – 3 minúty zapnite funkciu grilu, aby vrchná časť krásne zozlatla.
 - Ihneď podávajte.
 

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na zemiaky po francúzsku . Je to obľúbená lahôdka a navyše veľmi jednoduchá na prípravu!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín