Tento vynikajúci koláč s dokonalým sušenkovým korpusom, skvelou náplňou z krémového syra a citrónov a preliaty citrónovým tvarohom si nejde nezamilovať!
Ingrediencie
Na korpus:
- 140 g maslových sušienok
 - 3 lyžice cukru
 - 4 lyžice rozpusteného masla
 
Na náplň:
- 1 a 1/4 šálky cukru
 - 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry a 1/4 šálky šťavy z 1-2 citrónov
 - 680 g krémového syra, izbovej teploty
 - 4 veľké vajcia, izbové teploty
 - 2 lyžičky vanilkového extraktu
 - 1/4 čajovej lyžičky soli
 - 1/2 šálky vysokotučnej smotany
 
Na citrónový tvaroh:
- 1/3 šálky citrónovej šťavy (asi z 2 citrónov)
 - 2 veľké vajcia plus 1 veľký žĺtok
 - 1/2 šálky cukru
 - 2 polievkové lyžice studeného masla, nakrájaného na kocky
 - 1 polievková lyžica vysokotučnej smotany
 - 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
 - štipka soli
 
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
 - Umiestnite sušienky do kuchynského robota a pulzujte, kým z nich nebudú jemné omrvinky.
 - Pridajte cukor a znova premiešajte.
 - Prilejte stálym prúdom maslo a pokračujte v pulzovaní, kým sa zmes nespojí.
 - Preneste do 23 cm tortovej formy a rovnomerne ju zatlačte na dno.
 - Pečte, kým nie je korpus zlatohnedý, asi 13-15 minút.
 - Vyberte z rúry.
 - Akonáhle korpus vychladne, zabaľte formu do 2 45 cm kusov fólie.
 - Vložte do pekáča a dajte bokom.
 - Dajte 1/4 šálky cukru a citrónovej kôry do kuchynského robota a spracovávajte, kým cukor nezožltne a nerozvonia sa.
 - Pridajte zvyšný cukor a niekoľkokrát premiešajte.
 - V stolnom mixéri šľahajte krémový syr asi 5 sekúnd.
 - Pridajte citrónový cukor, potom prepnite na stredný stupeň a šľahajte, kým nebude zmes krémová a hladká, asi 3 minúty.
 - Znížte rýchlosť a pridávajte vajcia po 2.
 - Pridajte citrónovú šťavu, vanilku a soľ a premiešajte.
 - Pridajte smotanu a šľahajte, aby sa všetko spojilo, ďalších 5 sekúnd.
 - Zmes nalejte do formy.
 - Vložte formu do rúry a opatrne pridajte do pekáča toľko vody, aby dosahovala do polovice bokov formy.
 - Pečte asi 55 až 60 minút.
 - Hotový koláč nechajte 1 hodinu vychladnúť v rúre.
 - Vyberte z pekáča, odstráňte fóliu z formy a preneste na mriežku.
 - Po okrajoch formy prejdite malým odkrajovacím nožom a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
 - Pripravte si citrónový tvaroh.
 - Citrónovú šťavu zahrejte v malom hrnci na strednom ohni, kým nebude horúca, ale nie vriaca.
 - V malej miske rozšľahajte vajcia.
 - Postupne zašľahajte cukor.
 - Za stáleho šľahania pomaly nalejte horúcu citrónovú šťavu do vaječnej zmesi a potom zmes nalejte späť do hrnca.
 - Pokračujte vo varení na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne 76 ° C.
 - Vyberte hrniec z ohňa, pridajte maslo a šľahajte, kým sa nerozpustí.
 - Vmiešajte smotanu, vanilku a soľ.
 - Tvaroh nalejte do malej misy.
 - Zakryte povrch tvarohu igelitom a dajte chladiť, kým ho nebudete potrebovať.
 - Keď je cheesecake vychladnutý, prelejte ho ešte vo forme citrónovým tvarohom.
 - Pevne zakryte igelitom a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín