Obľúbené recepty na fish and chips alebo rybu a hranolky. Rýchly obed alebo jednoduchá večera. Inšpirujte sa!

Pre fanúšikov fastfoodového stravovania sú recepty na fish and chips tým najlepším variantom, ako sa rýchlo najesť.

Chystáte party s priateľmi, oslavu s príbuznými alebo jednoducho večierok pre všetkých, ktorí prídu?

Urobte im tento ľahký, a pritom úžasne chutný pokrm, po ktorom sa len zapráši.

Skvelé hranolky a ryba usmažená dozlatista vo vynikajúcom cestíčku potešia aj náročného gurmána.

Čo je fish and chips

Tento pokrm je známy už od 19. storočia a do dnešnej doby sa radí medzi najobľúbenejšie a hlavne tradičné jedlá vo Veľkej Británii. Rybu vyprážanú v cestíčku podávanú s hranolkami miloval napríklad člen skupiny Beatles John Lennon.

Objednať si ho môžete v podstate na každom rohu a na množstve miest vám ju jednoducho zabalia do papierového kornútka či podobného obalu a len tak počkajú vybraným ochucovadlom.

V skorších dobách bolo normálne, že zákazník dostal svoje jedlo v novinovom papieri. Ten bol však zakázaný v 80. rokoch dvadsiateho storočia, aby sa zamedzilo kontaktu pokrmu a atramentu z novín.

Základným kameňom je vždy vysoko kvalitná čerstvá ryba, najčastejšie svetlá treska, prípadne aj iná ryba, ktorá má biele mäso.

Cestíčko sa najčastejšie pripravuje s minerálkou, avšak tá sa dá nahradiť pivom, prípadne je možné použiť oboje. Svojho času to bolo bežné jedlo robotníckej triedy. Dnes je to jedno z najžiadanejších jedál v rámci rýchleho občerstvenia.

S čím sa fish & chips môže podávať?

  • Soľ s octom
  • Kari omáčka
  • Kečup
  • Majonéza
  • Tatárska omáčka
  • Stláčaný hrášok
  • Mätová omáčka

Prvá reštaurácia s fish & chips

Napriek tomu, že sa bežne jedla len tak na ulici zabalená v novinovom kornúte, rozhodol sa Samuel Isaacs podávať túto pochúťku v bežnej reštaurácii ako súčasť menu.

To bolo v roku 1896, kedy spoločnosť Isaacs otvorila prvú reštauráciu, kde sa servírovala ryba s hranolkami. Cena bola vtedy veľmi prijateľná, takže si ju mohol dať aj obyčajný robotník.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.