Reďkovky patria medzi veľmi obľúbenú jarnú a letnú zeleninu.
Najčastejšie sa konzumujú len tak surové, alebo sa pridávajú do šalátov a nátierok.
Rovnako dobre ale chutia aj tepelne spracované.
Vyskúšajte naše recepty na reďkovkovú polievku.
Pripraviť sa dá nielen z buľvy, ale aj z reďkovkových listov. Konzumovať ju navyše často môžete nielen teplú, ale aj studenú.
Naše recepty
Reďkovky nie sú jedinou jarnou zeleninou. Inšpirujte sa tiež našimi receptami z kalerábu . Ochutnajte kalerábový šalát, polievku aj omáčku.
Prečo zaradiť reďkovky do svojho jedálnička?
Spoločne s kapustou, kelom, karfiolom či brokolicou patria reďkovky medzi kapustovité rastliny. Prvé zmienky o nich nájdeme už v starovekom Egypte. Aj napriek svojej malej veľkosti v sebe reďkovky ukrývajú množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú na náš organizmus pozitívny vplyv. Z vitamínov je to najmä vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálnych látok môžeme uviesť draslík, vápnik alebo fosfor.
Iste si v spojitosti s reďkovkami vybavíte ich štipľavú chuť. Vďaka nej pôsobí na náš organizmus aj antibakteriálne a dokážu našej tráviacej sústave pomôcť v boji s najrôznejšími choroboplodnými zárodkami.
Reďkovky v kuchyni
Najznámejšia a najčastejšia je konzumácia surových reďkoviek. Tie sa môžu pridávať aj do rozmanitých zeleninových šalátov či nátierok. Rovnako dobre sa ale dajú spracovávať aj tepelne, nielen v podobe polievok, ale aj dusené ako príloha. V neposlednom rade sa dajú podobne ako uhorky nakladať.