Tento koláč je skvelým vegetariánskym pokrmom. Sladkosť medu tu dobre funguje s horkosťou čakanky. Navyše je hotový iba za hodinu a je nízkokalorický.
Ingrediencie
- olivový olej
- 6 hláv čakanky, pozdĺžne rozpolených
- 2 lyžičky práškového cukru
- kôra a šťava z ½ citróna
- 320 g lístkového cesta
- 200 g gorgonzoly
- 3 lyžice medu
- lístky tymiánu z niekoľkých vetvičiek
- zelený šalát na podávanie
Postup
- Rúru zahrejte na 200 °C.
- Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a polovice čakanky osmažte z každej strany dozlatista.
- Musíte odstrániť čo najviac vlhkosti, takže ich varte, kým nevytečie tekutina.
- Posypte cukrom, pokvapkajte citrónovou šťavou a varte, kým sa všetka tekutina z panvice neodparí.
- Rozbaľte lístkové cesto a okolo okraja zľahka naznačte ½ cm okraj.
- Pomocou lyžičky naložte na cesto syr, nezasahujte cez naznačené okraje.
- Nechajte si asi ¼ syra na neskôr.
- Na syr naložte čakanku a doplňte zvyšným syrom.
- Pečte 20 minút, kým koláč nebude hotový a krásne zlatistý.
- Medzitým jemne zahrejte med s tymiánom a citrónovou kôrou, kým sa neroztečie.
- Naneste na koláč a podávajte so zeleným šalátom.

Pokiaľ preferujete slané pred sladkým, nezabudnite sa pozrieť na naše recepty na slaný koláč plnený syrom 6x inak!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín