Rybí koláč nemusí znamenať hneď znamenať ťažké jedlo, ktoré vás zasýti, tak že ešte na druhý deň nemáte hlad. Tento recept s ostriežom v ľahkom, chrumkavom ceste doplnený o plnku z paradajok a jemnej šľahačky, si vychutnáte plnými sústami a zostane vám miesto aj na niečo sladké.
Čo budeme potrebovať
- 100 g masla
 - Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
 - Cibuľka feniklu (nakrájaná nadrobno)
 - Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
 - Lyžica paradajkového pretlaku
 - 200 ml bieleho vína
 - 400 g plechovky nakrájaných paradajok
 - 150 ml smotany na šľahanie
 - 300 g filétov z morského ostrieža (zbavených kože a nakrájaných na veľké kúsky)
 - 250 g halibuta (zbaveného kože a nakrájaného na veľké kúsky)
 - 200 g surových kreviet
 - Hrsť petržlenu (nasekaná)
 - 2 lyžice nasekaného estragónu
 - Balenie lístkového cesta
 
Postup
- 25 g masla rozohrejeme vo veľkom hrnci, tak aby začalo peniť
 - Pridáme cibuľu a fenikel a varíme asi 10 minút, kým nie sú mäkké a nezosklovatí
 - Vmiešame cesnak a varíme ešte 1 minútu
 - Pridáme paradajkový pretlak, varte 1 minútu, a ihneď potom pridáme biele víno
 - Túto zmes varíme niekoľko ďalších minút, kým sa nezredukuje na polovicu
 - Vsypeme nakrájané paradajky a ďalších 15 minút pokračujeme vo varení, kým nezískame bohatú a hustú omáčku
 - Omáčku odstránime z platne
 - Vmiešame smotanu, kúsky rýb, krevety a bylinky a dochutíme korením
 - Zmes nalejeme do zapekacej misy
 - Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
 - Rozpustíme si zvyšok masla
 - Rozbalíme si lístkové cesto a rozvaľkáme ho na veľkosť zapekacej misy
 - Cesto potrieme po celej jednej strane rozpusteným maslom
 - Pečivo jemne narežeme a položíme ho na vrch koláčovej náplne, tak aby ho úplne zakrylo
 - V predhriatej rúre rybí koláč pečieme 25 minút na prostrednom rošte, kým cesto nezezlátne a nebude chrumkavé
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín