Schlaďte sa v lete týmito receptami na omáčku na studeno! Vychutnajte si nielen mäso, ale aj zeleninu

Teplá omáčka v horúcich letných mesiacoch nie je nič veľa. Ale také recepty na studenú omáčku, to je niečo!

Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu zabudnuté, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanú pestrosť chutí.

Poďte s nami vyskúšať všetkých 6 variantov!

Poznáte základné omáčky?

1. Bešamel (biela omáčka)
Markíz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník zo sedemnásteho storočia, údajne tiež vynašiel bešamelovú omáčku, keď sa snažil prísť na spôsob jesť sušenú tresku. Prečítajte si o ňom viac v tomto článku !

2. Velúté
Doslova to znamená zamat. Je to veľmi svetlá omáčka plavej farby, vyrobená z kuracieho, rybieho alebo teľacieho vývaru zahusteného zápražkou.

3. Espagnole (hnedá omáčka)
Espagnok, čo vo francúzštine znamená „španielsky“, je hnedá omáčka a stále je jedným zo slávnych recpetov francúzskej kuchyne. Zahustením bohatého hnedého vývaru s hnedou zápražkou vznikne hnedá omáčka.

4. Paradajková omáčka
Tradičná francúzska paradajková omáčka je zahustená maslovou zápražkou. Paradajková omáčka je však častejšie spájaná s talianskou kuchyňou a najmä ako príloha k cestovinám.

5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založená na vaječných žĺtkoch a prepustenom masle. Hollandaise je francúzske slovo, ktoré znamená „holandský štýl“.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.