Jednoduchý recept z mletého hovädzieho mäsa, korenia a zemiakov. Tento tradičný macedónsky recept uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov, pretože chutí jednoducho božsky!
Ingrediencie
- 6 zemiakov, olúpaných, nakrájaných na 0,6 cm okrúhle plátky
 - 2 lyžice olivového oleja
 - 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
 - 500 g mletého hovädzieho mäsa
 - soľ a korenie podľa chuti
 - 1 lyžica mletého cesnaku
 - 1 čajová lyžička papriky
 - 2 lyžice paradajkového pretlaku
 - 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
 - 3 vajcia
 - 2 šálky mlieka
 
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
 - Varte nakrájané zemiaky vo vriacej osolenej vode po dobu 5 minút; sceďte pod studenou vodou a okamžite ochlaďte.
 - Dajte bokom.
 - Na panvici zohrejte na strednom ohni olivový olej a pridajte cibuľu; restujte 2 minúty.
 - Pridajte mleté hovädzie mäso, rozdrvte a restujte do zhnednutia asi 5 minút.
 - Primiešajte cesnak.
 - Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým nebude úplne zapracovaný.
 - Hovädzie mäso dochuťte paprikou, soľou a čiernym korením.
 - Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
 - Odoberte z tepla a odložte bokom.
 - Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
 - Na pripravený pekáč navrstvite 1/3 nakrájaných zemiakov na dno.
 - Zemiaky doplňte polovicou zmesi mletého hovädzieho mäsa.
 - Na hovädzie mäso poukladajte 1/3 plátkov zemiakov.
 - Pridajte zostávajúcu hovädziu zmes a na vrch dajte poslednú vrstvu zemiakov.
 - Dajte bokom.
 - V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, potom zašľahajte mlieko, soľ a korenie.
 - Pokračujte v šľahaní, kým nebude všetko dôkladne spojené.
 - Nalejte zmes do pekáča.
 - Pečte po dobu 45 až 55 minút, alebo kým nebudú zemiaky krásne zlatohnedé.
 - Pred krájaním a podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín