Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete každý. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.
Ingrediencie
- 4 hrnčeky hladkej múky
 - 2 kocky suchého droždia
 - ½ hrkna rozpusteného masla
 - ½ hrnčeka cukru
 - štipka soli
 - 1 hrnček cmaru
 - 2 žĺtky
 - 2 bielky
 - sezamové semienka
 
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
 - V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrknu cmaru, dobre premiešajte.
 - Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
 - Zostávajúce ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
 - Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
 - Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, kým nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
 - Pokiaľ sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
 - Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
 - Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lan“.
 - Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte zoznamovými semienkami – viď foto.
 - Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
 - Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezezlátne.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín