Tento pokrm dáva novú podobu klasickému francúzskemu ratatouille, pretože je doplnené o doslova rozpadajúce sa rybie mäso s chrumkavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestom.
Čo budeme potrebovať
- 60 ml olivového oleja (plus 2 lyžice)
 - 2 veľké hrsti lístkov bazalky
 - 2 filety ostrieža riečneho (asi 140 g)
 - Šťava ½ citróna
 - Extra panenský olivový olej, na pokvapkanie
 
Na ratatouille
- Malá červená paprika
 - Malá cuketa
 - ½ baklažánu
 - 2 lyžice olivového oleja
 - ½ lyžičky mletej rasce
 - 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
 - 8 cherry paradajok (rozpolených)
 - Štipka cukru
 
Postup
- Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja a krátko na ňom opečieme 8 lístkov bazalky, kým nezozlátnu
 - Potom ich vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
 - Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu a vedľa neho si pripravíme misu s ľadovou vodou
 - Zostávajúce lístky bazalky 5 sekúnd blanšírujeme vo vriacej vode
 - Pomocou klieští z vriacej vody vyberieme a ponoríme ich do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli a zachovali si farbu
 - Po vychladnutí listy vyberieme a zbavíme si prebytočnej vody
 - Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéra a zalejeme ich 60 ml olivového oleja
 - Začneme mixovať do tekutej omáčky
 - V prípade potreby pridáme viac oleja a dáme bokom
 - Na ratatouille si rozpolíme papriku, ktorú zbavíme semienok a nakrájame ju na tenké prúžky
 - Cuketu rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame ju na štvrtky
 - Baklažán nakrájame na silné kolieska a každé nakrájame na prúžky
 - V hrnci rozohrejeme olej, pridáme rascu a cesnak a smažíme asi 30 sekúnd
 - Všetku zeleninu pridáme do panvice, okoreníme a 1 minútu opekáme
 - Pridáme 100 ml vody a varíme na vysokú teplotu asi 4 minúty
 - Dokoreníme podľa chuti av prípade potreby pridáme cukor
 - Ostrým nožom si každý filet cez kožu narežeme
 - Zohrejeme si zvyšnú lyžicu oleja na panvici, kým nebude horúci
 - Filety okoreníme a vložíme ich kožou dole do panvice
 - Vyprážame, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá a mäso nezbelie
 - Filety otočíme a pokračujeme vo varení asi minútu
 - Rybu stiahneme z platne a pokvapkáme ich citrónovou šťavou
 - Ratatouille rozdelíme medzi taniere a položíme naň riečneho ostrieža
 - Rybu pokvapkáme bazalkovým olejom, trochou olivového oleja a posypeme chrumkavými lístkami bazalky
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín