Inšpirujte sa týmto luxusným receptom na nakladanú cuketu s paradajkami a kôprom. Je jednoduchý a úplne vynikajúci!
Budete potrebovať
- 1,5 kg cukety
- 1 ½ kg paradajok (paradajky)
- 2 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 malých kôprových vetvičiek
- 8 šálok vody
- 1 šálka cukru
- 1 šálka octu
- 2 ½ lyžice konzervačnej soli
- 2-3 veľké bobkové listy
- 6 guličiek čierneho korenia
Postup prípravy
- Než začnete, je potrebné sterilizovať všetky potrebné poháre na zaváranie – vrátane viečok.
- Cuketu riadne umyte, očistite a nakrájajte ju na kolieska.
- Paradajky zbavte stonky, opláchnite ich a nakrájajte na polovice či štvrtiny.
- Ďalej si pripravte cibuľu s cesnakom – taktiež nakrájajte na kolieska.
- Pripravte si nálev – vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, ocot a soľ – nechajte prejsť varom.
- Do každého pohára vložte cukety s nakrájanými paradajkami – pridajte po troche cibuľu, korenie, kôpor, bobkový list, cesnak.
- Dolejte nálevom a okraje pohárov utrite.
- Poriadne zaviečkujte a vložte do hrnca.
- Poháre skladajte tak, aby sa nedotýkali.
- Prilejte vodu a varte pri teplote 85 stupňov po dobu 20 minút.
- Potom poháre vytiahnite a otočte dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Zaváranie cukety na sladko je veľmi jednoduché – nebojte sa experimentovať, môžete využiť napríklad domácich ovocných štiav namiesto cukornatého rozvaru. Môžete pozmeniť aj korenie. Vhodný je napríklad badián alebo klinčeky.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín