Všetky recepty na vianočné pečivo väčšinou obsahujú dobu pečenia, ale v praxi vždy rešpektujte skúsenosti so svojou vlastnou rúrou. Inak sa tiež chová rúra plynová, inak elektrická.
- Jedným z typických problémov, ktoré môžu s pečením súvisieť, je, že po upečení nejde cukroví vyklopiť z formičiek, napríklad prácne alebo orechy. Pokiaľ k tomu dôjde, postavte tieto formičky ešte horúce na mokrú utierku, po chvíľke pôjdu ľahko vyklopiť.
- Pokiaľ plánujete pečivo, ktoré pečiete vo formičkách, napríklad košíčky, následne plniť, pred vložením do rúry cesto zľahka prepichnite. Vďaka tomuto triku pri pečení cesto nevybehne a pre vás bude následné plnenie jednoduchšie.
- Pokiaľ sa vám z nejakých dôvodov cesto pri váľaní lepí na valček, je lepšie váľať ho cez igelitové vrecko alebo papier na pečenie.
- Dnešné rúry bez problémov umožňujú pečenie troch plechov naraz. Počas pečenia je ale vhodné plechy občas vymeniť, pretože pozícia plechu môže mať samozrejme vplyv na intenzitu pečenia.
- Plechy vždy vyložte papierom na pečenie alebo ich zľahka potrite tukom, aby sa cukroví nepripieklo. Skvelý je aj olej v spreji, stačí im ľahko nastriekať plech či formičky.
- Plechy vkladajte vždy až do plne predhriatej rúry.
- Počas pečenia dvierka rúry otvárajte čo najmenej.
- Horúce pečivo po upečení odstráňte z plechu na tácky či taniere, pokiaľ možno len v jednej vrstve.
- Občas sa môže stať, že niektoré kúsky cukroví sa rozlomia alebo inak nepovedú. Žiadny problém, je možné ich veľmi ľahko využiť pri príprave rôznych nepečených druhov.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín