Tajomstvo intenzívnej chuti týchto sušienok spočíva v kombinácii klasických mandlí a „horkých mandlí“ nazývaných armelline, v skutočnosti ide o jadrá z marhúľ a broskýň. V prípade potreby ich možno nahradiť klasickými mandľami, ale výsledná chuť bude menej výrazná.
Ingrediencie
- 200 g lúpaných mandlí
- 140 g cukru krupica
- 125 g práškového cukru
- 50 g bielkov
- 15 g horkých jadier z marhúľ
- 3 g jedlej sódy
- potravinárska mandľová aróma
Postup
- Olúpané mandle zľahka opečte v rúre predhriatej na 200 °C.
- Potom ich nasypte do mixéra spolu s mandľami, krupicovým a práškovým cukrom a všetko rozdrvte.
- Zmes preceďte cez sitko a potom ju opäť vložte do mixéra, aby ste ju ešte viac rozmixovali najemno.
- Znovu preceďte cez sitko do veľkej misy.
- Pridajte jedlú sódu, bielky a niekoľko kvapiek mandľovej arómy.
- Premiešajte stierkou, aby sa ingrediencie spojili a vznikla homogénna zmes.
- Prikryte čistou utierkou a cesto dajte cez noc do chladničky.
- Druhý deň vezmite stuhnuté cesto a vytvarujte z neho približne 50 guličiek o veľkosti vlašského orecha.
- Amaretti vložte na plech vyložený papierom na pečenie a uprostred ich ľahko sploštite prstami.
- Pečte v rúre predhriatej na 170° asi 20 minút.