Máte doma prebytok cibule? Čo jej takto spotrebovať na slaný koláč s cibuľou? Výsledok stojí za to. Inšpirujte sa!
Ingrediencie na cesto
- 175 g hladkej múky (1 lyžicu múky je možné nahradiť parmezánom, cesto je potom ešte lahodnejšie)
 - 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
 - 1 žĺtok
 - 4 lyžice studenej vody
 
Ingrediencie na karamelizovanú cibuľku
- 5 červených cibulí nakrájaných na prúžky
 - pol až 1 lyžica cukru
 - 3 lyžice kvalitného balsamicového octu
 - soľ, korenie
 - rozmarín
 - lyžice olivového oleja
 
Ingrediencie na náplň
- 100 ml smotany na šľahanie
 - 50 ml mlieka
 - 1 vajce a 1 bielok
 - 100 g výrazného syra (gouda, čedar, …)
 
Postup na cesto
- Všetky ingrediencie dáme do väčšej misy, najskôr ich zamiešame vidličkou, potom začneme spracovávať rukou.
 - Pracujeme rýchlo, keď je cesto zhruba spojené, vyklopíme všetko na pomúčenú dosku a ešte chvíľu hnetieme.
 - Z cesto by mala byť konzistentná guľa.
 - Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
 
Postup na náplň
- V panvici rozohrejeme olivový olej, prisypeme cibuľu a pridáme vetvičku rozmarínu a na strednom plameni restujeme asi 10 minút.
 - Cibuľu zasypeme cukrom, všetko chvíľu spolu opekáme, až sa vytvorí na cibuľke karamel.
 - Prilejeme 3 lyžice balsamicového octu, necháme vypariť a odstavíme z tepla, vetvičku rozmarínu vyberieme.
 - Predhrejeme rúru na 200 °C.
 - Cesto vyvaľkáme na pomúčenom doske dotenka, namotáme si ho na valček, rozvinieme ho do formy a prstami vtlačíme.
 - Okraje necháme skôr vyššie, pretože počas pečenia sa cesto trochu spečie a okraje sa tak o maličko znížia, zvyšok cesta odkrojíme.
 - Cesto poprepichujeme vidličkou a položíme naň kus papiera na pečenie, vsypeme naň hrsť suchých fazule ako záťaž a dáme do rúry.
 - Pečieme 15 minút, potom zložíme fazuľu a papier na pečenie a pečieme ešte 5 minút, až je povrch jemne zlatistý.
 - Nastrúhame si syr a dáme ho bokom. V mise si prešľaháme vajcia s mliekom a smotanou, dobre osolíme a okoreníme.
 - Z rúry vyberieme predpečený korpus, na spodok vlejeme trochu smotanovej zmesi, na ňu poukladáme časť cibule, zasypeme syrom, zalejeme zvyšnou smotanou, poukladáme zvyšok cibule a syra.
 - Teplotu v rúre stiahneme na 190 ° C a dopekáme ešte asi pol hodiny.
 

Tip: Skvelá karamelizovaná cibuľka sa vám podarí na panvici s nepriľnavým povrchom od Tescomy .

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín