Brokolica je výborná zelenina nielen do polievok či zapečených zemiakov a šalátov. Je z nej tiež výborný a zdravý koláč. Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako chutil.
Ingrediencie na cesto
- 250 g hladkej múky
 - 125 g masla
 - 1 vajce
 - 25 ml vody
 - soľ
 
Ingrediencie na náplň
- 250 ml smotany (33%)
 - 125 ml mlieka
 - 3–4 vajcia
 - soľ
 - korenie
 - 1ks brokolica (ružičky)
 
Postup
- Z múky, masla, vajcia, vody a štipky soli si pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chlade.
 - Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy.
 - Dno prepicháme vidličkou, prikryjeme alobalom a nasypeme na ne suchú fazuľu či inú strukovinu (na záťaž).
 - Pečieme cca 10–15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
 - Korpus necháme vychladnúť a môžeme plniť.
 - Ružičky brokolice nakrájame na menšie kúsky a krátko povaríme v osolenej vode.
 - Necháme odkvapkať.
 - Navŕšime na predpečené cesto a zalejeme zálievkou zo smotany, mlieka a vajec, ktorú sme len zľahka osolili a dochutili čiernym korením.
 - Pred zapekaním môžeme koláč ešte posypať strúhaným syrom typu gruyer, čedar či camembert.
 - Pečieme ďalších cca 25 minút.
 

Nenašli ste svojho favorita? Skúste nahliadnuť na našich ďalších 6 receptov na slaný koláč quiche.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín