Kváskový chlieb je nadmieru dobrý a hlavne zdraviu prospešný. Jasne, že klasické droždie, ktoré zakúpime v obchode konkurenciu nemá.
INGREDIENCIA
- 10 g štartovacieho kvásku
 - 1 a ⅓ hrnčeka vody
 - 2 lyžičky soli
 - 4 hrnčeky chlebovej múky
 
POSTUP
- Zo štartovacieho kvásku si odoberieme 10 gramov, pridáme k nemu 25 g vody a 25 g múky, zmiešame a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu.
 - Zaberie to 4-12 hodín.
 - Hotový kvások si dáme do misy, pridáme k nemu vodu, múku, soľ a cesto dôkladne spracujeme.
 - Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
 - Potom si cesto na pomúčenej doske roztiahneme a zložíme ako zavinovačku.
 - Následne ho preložíme ešte na polovicu a vytvarujeme guľu.
 - Necháme opäť kysnúť 30 minút.
 - Tento proces ešte opakujeme raz až dvakrát.
 - Odteraz necháme chlieb fermentovať 7-10 hodín pri izbovej teplote.
 - Mali by sme vidieť, ako cesto krásne buble a znásobuje svoj objem.
 - Bochník ešte naposledy vytvarujeme do gule, ktorú vytlačíme, aby vyliezli prebytočné bubliny.
 - Necháme kysnúť ďalšiu hodinu a pol už v nádobe vyloženej papierom na pečenie.
 - Plech alebo hrniec, môže byť liatinový alebo smaltovaný, si dáme do rúry nahriať.
 - Do horúceho hrnca potom opatrne vyklopíme bochník chleba, ktorý potom ešte ostrým nožom narežeme uprostred.
 - Pečieme na 230 ° C asi 25-30 minút.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín