Sulc je vlastne stuhnutý vývar s mäsom, tak jednoducho by sme tento pokrm mohli popísať.
Mäsové želé sa vďaka teplote v ústach doslova rozplynie na jazyku a vaše chuťové poháriky ochutnajú len delikátnu chuť silného mäsového vývaru, zeleniny, byliniek a mäsa!
Nepremýšľajte viac a vyskúšajte všetky tieto luxusné recepty na huspeninu! A pozor mysleli sme aj na tých najmenších stravníkov. Tým môžete pripraviť lahodné sladké želé s ovocím, uvidíte ako si pochutnajú!
Tak akým receptom začnete?
Naše recepty
Čo je huspenina?
V tejto chvíli vás asi zaujíma, ako aspik chutí a ako ho jesť.
Aspik je skrátka spojenie mäsa, cibule, cesnaku a čerstvých byliniek v želatine z vývaru z kostí a korenia. Pripravuje sa tepelnou úpravou a konzumuje sa za studena. Toto mäsové želé sa teplom v ústach rozplynie a uvoľní úžasný vývar.
Áno, môže to znieť divne, ale toto jedlo sa pripravuje a konzumuje už STOROČIA, a to z dobrého dôvodu.
Vo východnej Európe sa toto jedlo nazýva „kholodets“. Príprava tohto jedla trvá tradične veľmi, veľmi dlho.
V priebehu dňa sa uvaria kosti s veľkým množstvom chrupaviek – ako prasacie a kravské nohy, prasacie kolená alebo kuracie nohy – spolu s mrkvou, bylinkami, cibuľou atď. Tento proces z kostí uvoľnil všetok kolagén a dreň, čím vzniká prírodná želatína.
Dnes sa tento proces často vynecháva a volí sa rýchlejšia možnosť, a to použitie želatíny na urýchlenie procesu prípravy.
Kedysi sa aspik jedol, pretože to bol vynikajúci a skvelý spôsob, ako využiť kosti bohaté na kolagén. Tradične sa podáva spolu s teplou zemiakovou kašou.
Huspenina je skvelým zdrojom bielkovín a ďalších živín a pritom je nízko sacharidový.
Tipy na výrobu huspeniny
Mäso na použitie : Ako je uvedené vyššie, najlepšie mäso pre aspik je bravčové mäso – najmä nohy kvôli všetkej tej prírodnej želatine. Ale pretože mnohým sa nemusí páčiť predstava konzumácie prasacích nôh, používa sa kuracie mäso s kosťami a želatínové balíčky.
Zelenina na použitie : Rovnako ako pri každom vývare používame všetky obvyklé druhy zeleniny. Zeler, mrkva a cibuľa vytvorí dokonalý aspik.
Bylinky : Môžete použiť akékoľvek čerstvé bylinky, ktoré máte radi. Milujem čerstvý kôpor a petržlen.
Ďalší : Niekedy do vývaru vhodím pár bobkových listov (nezabudnite ich odstrániť, než necháte želatínu stuhnúť).
Môžete huspeninu zamraziť?
Naozaj by som neodporúčala huspeninu zmrazovať.
Textúra a chuť by po rozmrazení jednoducho neboli rovnaké. Toto jedlo sa najlepšie konzumuje čerstvé. Pokiaľ však máte zvyšky, vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi týždeň.