Tento grécky recept na jahňacie burger (Biftekia) je ako z iného sveta! Chutný, šťavnatý a osviežujúci zároveň! Grécke burgre sú prekladané fetou, cesnakom, kôprom, mätou, rímskou rascou a oreganom, grilované do šťavnatej dokonalosti a potom doplnené hummusom z pečenej červenej papriky (alebo vyskúšajte našu klasickú receptúru hummusu z cirzny ), sušenými rajčinami , rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, ktorú si nechcete nechať ujsť.
Čo budeme potrebovať
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vajcia
- 60 g strúhanky
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžica balzamikového octu
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušené)
- Lyžica mletého čerstvého kôpru
- Lyžica nasekanej čerstvej mäty
- Lyžica mletého čerstvého oregana (alebo 1 lyžička sušeného)
- 1 ½ lyžičky soli
- Lyžička údenej papriky
- Lyžička mletej rasce
- 1 kg mletého jahňacieho (alebo iného mletého mäsa – hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie viď TIP)
Na prílohu
- 6 burgerových žemlí
- Hummus z pečenej červenej papriky
- Nakrájané sušené paradajky
- Baby rukola
- Tzatziki (inšpirujte sa receptami vyššie)
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- 4 paradajky (nakrájané na plátky)
- Nakladaná červená cibuľa
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artičoky
Postup
- Ako prvé si pripravíme recept na tzatziki podľa nášho postupu, aby sa mali čas vychladiť
- Cibuľu nahrubo nastrúhame do veľkej misy
- Potom pridáme všetky zostávajúce ingrediencie na burger placky, okrem mletého jahňacieho mäsa a dobre premiešame
- Nakoniec pridáme jahňacie mäso a rukami zmes premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnakých placiek
- Uprostred každej placky vytvoríme plytkú priehlbinu tak
- Placky zakryjeme plastovým obalom a dáme do chladničky aspoň na 30 minút
- Na prípravu hamburgerov na panvici si zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu
- Postupne na rozpálenú panvicu pridávame placky a pečieme asi 4–6 minút z každej strany
- Mäsové placky vyberieme na tanier a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich 5 minút odpočívať
- Na prípravu placiek na grile si zahrejeme gril na 200 – 220 stupňov so zatvoreným vekom
- Po zahriatí gril vyčistíme a natrieme rastlinným olejom
- Pridáme placky a gril prikryjeme
- Varíme dohneda asi 3–5 minút
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečieme ďalších 3-5 minút
- Preložíme ich na tanier a prikryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať
- Hamburgerové hrčky rozrežeme a potrieme zmäknutým maslom
- Položíme na gril alebo panvicu a opekáme asi minútu dozlatista
- Na zostavenie burgera začneme s vrstvou hummusu, množstvom nakrájaných sušených paradajok, rukolou, mäsovými plackami, domácou tzatziki omáčkou, paradajkami, uhorkami a nakladanou červenou cibuľkou
- Priklopíme a podávame
Čím môžeme jahňacie mäso nahradiť?
Mix mletého mäsa: Mleté mäso hovädzie a bravčové mäso v pomere 80:20 je optimálne pre dokonalú chuť, šťavnatosť a perfektnú textúru. Mletý mix je možné ľahko v každom obchode s mäsovými výrobkami. Čím je mäso čerstvejšie, tým bude biftekia krehkejšia a chutnejšia.
Mleté bravčové, morčacie, kuracie : Tieto typy mäsa sú chudšie ako jahňacie alebo hovädzie, takže do zmesi mletého mäsa možno budete chcieť pridať ďalšiu lyžicu olivového oleja, aby hamburgery neboli suché.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín