Mäso, ktoré sa rozpadne, len keď sa naň pozriete? Presne takto krehké sú tieto výpečky z bravčového mäsa. Mäso prechádza dlhým procesom pečenia, ale odmenou nám sú krehké kúsky mäsa vo vlastnej šťave. A ak chcete, celý recept môžete obohatiť kyslou kapustou a kysnutou knedľou domácej výroby.
Čo budeme potrebovať
- 1,2 kg bravčové pliecko
 - 600 g bravčového bôčika bez kosti
 - 4 cibuľa
 - 10 strúčikov cesnaku
 - 2 lyžičky soli
 - 2 lyžičky rasce
 - 500 ml svetlého piva
 - 400 ml hovädzieho vývaru
 
Na kysnuté knedle
- Lyžička cukru
 - 20 g soli
 - 2 ks vajcia
 - 20 g droždia
 - 1 kg polohrubej múky
 - 2 ks starších rožkov
 - 500 ml mlieka
 
Na kapustu
- 800 g kyslej kapusty
 - 3 lyžice masti
 - 2 cibuľa
 - Štipka rasce
 - Soľ
 
Postup
- Bravčové mäso a bôčik si nakrájame na menšie kocky
 - Kocky potom preložíme do pekáča a pridáme soľ a rascu
 - Mäso s korením dobre premiešame, aby sa obalila
 - Cesnak olúpeme, a buď ho prelisujeme k mäsu, alebo ho nakrájame na väčšie kusy a pridáme k mäsu
 - Nakoniec do pekáča prilejeme pivo a ½ vývaru
 - Pekáč s mäsom vložíme do rúry a pečieme ho na 180 stupňov, približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké a zlato-hnedé
 - Počas pečenia mäso premiešame a podľa potreby prilievame vývar a pivo
 - Medzitým si pripravíme knedle a kapustu
 - Ľahko si zohrejeme mlieko (musí byť vlažné, nie horúce) a odlejeme si z neho asi 100 ml
 - Do odliateho mlieka si nadrobno rozdrobíme droždie a pridáme cukor
 - Potom nie teplom mieste necháme vzísť kvások
 - Rožky si nakrájame na kocky
 - Do misy si preosejeme múku so soľou
 - Pridáme vajcia a kvások
 - Všetko spoločne dôkladne prepracujeme a vytvoríme ľahko lepivé
 - Ak sa nám cesto zdá príliš tuhé vlejeme málinko vlažného mlieka
 - Nakoniec pridáme nakrájaný rožok
 - Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť.
 - Cesto potom rozdelíme na 4 rovnaké diely, znova prehniteme a vytvoríme knedle
 - Tie potom necháme ďalších 15 minút odpočívať
 - Knedle potom varíme vo vriacej osolenej vode asi 20 minút (v polovici varenia ich otočíme)
 - Ihneď po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby sa nezrazili
 - Nakoniec si pripravíme kapustu
 - Na veľkej panvici alebo hrnci si rozpálime masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu
 - Restujeme dozlatista, potom pridáme kapustu
 - Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a rascou
 - Moravského vrabca podávame s kapustou, kysnutou žemľovou knedľou a vypečenou šťavou
 
 Dobre urobené bravčové mäso nemá jedinú chybičku.
 Pre ďalšiu inšpiráciu ako si pripraviť krehké mäso plné chuti si vyberte jeden z týchto receptov na bravčové rizoto alebo kotletky z bravčového mäsa , ktoré sú hotové raz, dva a vy si neskutočne pochutnáte. 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín