Staročeské jedlo, ktoré sa tradične podáva predovšetkým na Štedrý deň na poludnie. Sú ale rodiny, ktoré ho servírujú aj ako súčasť večere.
Ingrediencie:
- 300 g jačmenných krúp
- 150 g sušených húb
- 1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 1 PL masti
- majorán
- rasca
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Krúpy uvarte v osolenej vode domäkka, približne 20-25 minút.
- V medziobdobí namočte sušené huby do misky s vodou.
- Po približne 15 minútach huby sceďte, vodu, v ktorej boli namočené, nevylievajte.
- Huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Nadrobno nakrájajte tiež cibuľu.
- Cibuľu orestujte na masti dozlatista.
- Pridajte huby, soľ, rascu a korenie a restujte ďalších 5 minút.
- Potom podlejte vývarom a pridajte tiež vodu z húb.
- Nechajte dusiť po dobu 15 minút.
- Pridajte krúpy, prelisovaný cesnak a majoránku.
- Povarte ešte približne 5 minút.
- Pridajte maslo, zamiešajte a zmes preložte do zapekacej misky.
- Krátko zapečte v rúre predhriatej na 200 °C.

Chcete diétnu varantu zemiakového šalátu? Stačí majonézu nahradiť jogurtom. Vyskúšajte aj ďalšie rozmanité možnosti prípravy zemiakového šalátu na základe našich osvedčených receptov.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín