Tradičné rožky s kokosom, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vianočnej tácky s cukrovinkami. V našom recepte vám prinášame dokonca dve možnosti ako cesto vytvarovať, aby výber z tvarov bol o niečo pestrejší.
Čo budeme potrebovať
- 250 g rozpusteného masla
- 175 g kryštálového cukru
- Lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 500 g jemne strúhaného kokosu (polosladký alebo nesladený)
- 500 g hladkej múky
- 250 g kokosovej múky
Na cukrovú posypku
- 100 g práškového cukru
- Vrecko vanilkového cukru
Postup
- Do stredne veľkého hrnca pridáme studené maslo a rozpustíme ho pri nízkej teplote
- Akonáhle sa rozpustí, odstránime ho z tepla a pred ďalším použitím ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď je maslo teplé (nie horúce), pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí a dobre nespojí s maslom
- Pridáme vajcia a pokračujeme v miešaní
- Pridáme prášok do pečiva a pokračujeme v miešaní
- Zmes prelejeme do veľkej misy a pridáme kokos
- Keď je všetko dôkladne premiešané, pridáme obe múky a pokračujeme v miešaní, kým sa všetko nezapracuje do cesta
- Cesto vyberieme z misy a pokračujeme v miesení ručne
- Cesto rozdelíme na polovicu a z každého vytvoríme rôzne tvarované koláče z kokosu
- Na kokosové rožky z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vyvaľkáme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme do tvaru dlhej rolky a ohneme ju ako do tvaru polmesiaca
- Na sušienky v tvare mašle z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vytvarujeme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme ako rezancu a oba konce jemne stlačíme vidličkou, aby pripomínali mašličku
- Plech vyložíme papierom na pečenie a oba druhy cukroviniek na ne prenesieme
- Kokosové rožky aj kokosové mašličky pečieme pri 160 stupňoch po dobu 15 minút
- Potom ich necháme na 5 minút vychladnúť
- Pripravíme si zmes práškového cukru a vanilkového cukru
- Rožteky aj mašličky, ešte ľahko teplé, v cukrovej zmesi obaľujeme
- Potom ich necháme úplne vychladnúť a skladujeme ich na chladnom mieste

Pokiaľ nemáme dostatok formičiek, tak formičky vyložíme potravinársku fóliu a cesto vytlačujeme do formičky. Rohlík potom vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vznikne rovnako tvarovaný rožok, ako keby bol pečený vo formičke.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín