Obávate sa zdobenia perníčkov? Zjednodušte si ho pomocou lentiliek!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky masla
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky medu
- 1 žĺtok
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
Na ozdobu
- 1 šálka práškového cukru
- 1-2 PL teplej vody
- lentilky
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor.
- Pridajte med a žĺtok.
- Znovu šľahajte, kým nevznikne krémová zmes.
- Prisypte múku, jedlú sódu, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
- Krátko šľahajte, kým sa nezačne tvoriť cesto.
- Potom cesto dovypracujte rukami.
- Následne cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte perníčky.
- Následne perníčky preneste na plechy a pečte 8 až 10 minút.
- Cukroví z rúry vyberte a preneste na mriežku, aby vychladlo.
- V medziobdobí si pripravte polevu.
- Dajte práškový cukor do malej misky a po lyžiciach pridávajte vodu a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Polevu dajte do zdobiaceho vrecka a perníčky ozdobte. Na záver pridajte aj niekoľko lentiliek.

Ak nechcete perníčky ozdobiť nielen lentilkami, ale aj polevou, môžete sa inšpirovať najrôznejšími polevami na vianočné pečivo!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín