Pridaním ricotty do klasického cheesecaku získate oveľa ľahší múčnik, než na ktorý ste zvyknutý. Navyše vďaka nej skvele vynikne chuť medu, tymianu a citrónu. Luxusná poleva z kvetov levandule a čokolády cheesecake skvele dopĺňa!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 230 g rozdrvených zázvorových sušienok
 - 6 lyžíc rozpusteného masla
 - 1/3 šálky cukru
 - štipka soli
 
Na náplň:
- 425 g ricotty
 - 450 g syra Philadelphia, izbové teploty
 - 4 veľké vajcia
 - 1/3 šálky medu
 - 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
 - 1/2 šálky cukru
 - 2 lyžičky citrónovej kôry
 
Na polevu:
- 1 šálka smotany na šľahanie
 - 2 lyžice cukru
 - 1 a 1/2 lyžičky kvetov levandule
 - 110 g čokolády 60 – 70 %
 - 2 lyžice masla
 
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
 - Vyložte dno a boky tortovej formy s pružinou s priemerom 23 cm 2 vrstvami hrubého alobalu.
 - V mise zmiešajte ingrediencie na korpus a rukami pevne vtlačte zmes na dno formy.
 - Nechajte 1/2 hodiny chladiť a potom korpus predpečte asi 15 minút v predhriatej rúre, aby bol krásne chrumkavý.
 - Nechajte vychladnúť.
 - V malom hrnci zmiešajte med a tymián, priveďte na miernom plameni do varu a varte 10 minút.
 - Nalejte zmes cez jemné sitko do misky.
 - Ricottu rozmixujte v kuchynskom robote do hladka.
 - Pridajte Philadelphiu a cukor a premiešajte.
 - Premiešajte syrovú zmes s tymiánovým medom a citrónovou kôrou.
 - Pri bežiacom procesore pridávajte vajcia jedno po druhom a mixujte, kým sa úplne nezapracujú.
 - Nalejte syrovú zmes na vychladnutý korpus vo forme.
 - Dajte tortovú formu do väčšieho pekáča a nalejte do pekáča toľko horúcej vody, aby siahala do polovice stien tortovej formy.
 - Pečte, kým cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
 - Vyberte formu z vodného kúpeľa, odoberte alobal a umiestnite cheesecake na mriežku, aby vychladol.
 - Akonáhle bude mať cheesecake izbovú teplotu, dajte ho do chladu, kým nevychladne, minimálne na 6 hodín, ale ideálne cez noc.
 - Smotanu, cukor a kvety levandule zahrejte v hrnci.
 - Udržujte nízku teplotu, nechajte 5 minút variť a potom sceďte cez jemné sitko do misky.
 - Nalejte precedenú zmes späť do hrnca a povarte.
 - Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.
 - Nechajte pár minút odležať, aby sa rozpustila, a potom rozmixujte na konzistenciu omáčky.
 - Pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo.
 - Nechajte vychladnúť.
 - Vychladnutý cheesecake vyberte z formy a podávajte ho nakrájaný s čerstvým ovocím a čokoládovou polevou.
 

Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty na cheesecake v 6 rôznych variantoch. Pochutnáte si!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín