Tento citrónový cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou nielen že luxusne vyzerá, ale aj luxusne chutí. Má vzdušnú a nadýchanú textúru, je plný jasných citrusových tónov a dokonale ľahký a osviežujúci.
Čo budete potrebovať
- 200 g rozdrvených BeBe sušienok
 - 80 g rozpusteného masla
 - 750 g syra Philadelphia
 - 3 veľké vajcia
 - 200 g bieleho krupicového cukru
 - 3 lyžice krupice alebo hladkej múky
 - citrónová šťava a kôra z 1 citróna
 - 1 lyžica vanilkového extraktu
 
Na topping:
- 250 ml lemon curd pozri nižšie
 - 250 ml smotany na šľahanie
 - 4 lyžice práškového cukru
 - 4-5 lístkov mäty na ozdobu (voliteľne)
 - 5-6 plátkov citróna na ozdobu
 
Na lemon curd:
- 200 g kryštálového cukru
 - 2 lyžice citrónovej kôry
 - 6 žĺtkov
 - 100 ml citrónovej šťavy
 - 1/2 šálky masla, studeného
 
Postup
- Pripravte si lemon curd.
 - Oddeľte žĺtky od bielkov.
 - Žĺtky dajte do hrnca a zľahka prešľahajte drôtenou metličkou.
 - Vyšľahajte s cukrom do svetlej zmesi.
 - Postupne vmiešajte citrónovú šťavu.
 - Zahrievajte na miernom plameni za stáleho miešania drôtenou metlou, kým zmes nezhustne a nezačne bublať.
 - Zložte hrniec z ohňa, pridajte studené maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým sa nerozpustí.
 - Finálnu zmes môžete ešte precediť.
 - Preložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky.
 - Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
 - Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
 - Dno tortovej formy s pružinou s priemerom 21 cm vyložte sušenkovou zmesou, vtlačte lyžicou a pečte v predhriatej rúre 10 minút.
 - Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
 - Oddeľte žĺtky od bielkov.
 - Smotanový syr, žĺtky, cukor, krupicu alebo múku, citrónovú šťavu a vanilku prešľahajte elektrickým šľahačom.
 - V samostatnej miske šľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky a jemne vmiešajte do syrovej zmesi spolu s citrónovou kôrou.
 - Nalejte zmes do tortovej formy a spodok formy zabaľte do alobalu, aby sa dovnútra nedostala voda.
 - Vložte formu do väčšieho pekáča naplneného 2,5 cm vody.
 - Pečte pri 160 stupňoch Celzia 60–65 minút, kým okraje ľahko nezhnednú a stred takmer nestuhne.
 - Vypnite rúru a nechajte v rúre ďalších 20-30 minút.
 - Otvorte dvierka rúry a nechajte vytemperovať na izbovú teplotu.
 - Nechajte cheesecake vychladnúť cez noc v chladničke.
 - Vychladnutý cheesecake vyberte z formy.
 - Lemon curd vložte na 20–30 sekúnd do mikrovlnnej rúry a potom prešľahajte.
 - Citrón nakrájajte na tenké plátky.
 - Smotanu ušľahajte s práškovým cukrom, kým sa nevytvoria tuhé špičky, a potom ju vložte do vrecka so špičkou.
 - Cheesecake potrite lemon curd, ozdobte šľahačkou, plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín