Výroba doma pečenej sladkej, škoricou voňajúce pochutiny je oveľa jednoduchšia, než si možno myslíte. Nie je potrebné zahrievať veľkú panvicu s rastlinným olejom a privádzať ho do varu, pretože toto cesto sa v malom hrnci na sporáku veľmi ľahko spojí a potom sa upečie ako plát sušienok.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 230 ml vody
 - 115 g masla
 - ½ lyžičky vanilkového extraktu
 - 2 lyžice trstinového cukru (biely, ak nemáte hnedý)
 - ¼ lyžičky soli
 - 150 g hladkej múky
 - 3 vajcia (izbové teploty)
 
Na posypanie
- 115 g cukru kryštál
 - ¼ lyžičky soli
 - Lyžička škorice
 
Na namáčanie
- 180 g horkosladkej čokolády (aspoň 58 % kakaa, nasekané)
 - 570 ml mlieka
 - ½ lyžičky kukuričného škrobu (zmiešame s 2 lyžičkami vody)
 - ¼ lyžičky vanilky
 
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov
 - Na pečenie churros si pripravíme dva plechy
 - Na plechy položíme papier na pečenie a dáme bokom
 - Do stredného hrnca pridáme vodu, trstinový cukor, soľ a maslo
 - Umiestnime ho na platňu a zapneme teplotu na stredne vysokú
 - Zahrievame, kým sa maslo nerozpustí a zmes sa nezačne variť
 - Akonáhle sa varí, zašľaháme múku
 - Šľaháme, kým nezostanú žiadne hrudky z múky a nevytvoria sa gule cesta
 - Teraz pomocou drevenej varešky premiešame cesto v hrnci a varíme ho asi minútu pri nízkej teplote
 - Robíme to len minútu, potom cesto zložíme z platne a odstavíme
 - V miske zmiešame vajcia a vanilku a prešľaháme
 - Pomocou lyžice pridáme do cesta trochu vaječnej zmesi
 - Dobre premiešame, kým sa vajcia nezapracujú a cesto nebude mať vzhľad zemiakovej kaše
 - Pokračujeme v pridávaní vajec, kým sa neprepojí s cestom
 - Cesto potom preložíme do cukrárskeho zdobiaceho vrecúška, zakončeného s hviezdicovou špičkou
 - Na plechy pokryté papierom na pečenie pretlačíme cesto do dlhých hadov
 - Dbáme na to, aby sme ich mali pekne a hrubo
 - Medzi churros necháme asi 5 centimetrov miesta
 - Plechy vložíme do rúry a pečieme asi 18–22 minút, dozlatista
 - Potom vypneme rúru a churrot tam necháme ďalších 10 minút, aby trochu uschli
 - Tento krok im pomáha udržať si tvar a nesploštiť sa, akonáhle vychladnú
 - Zmiešame cukor, škoricu a soľ
 - Vyberieme churros priamo z rúry a premiešame ich do cukrovej zmesi zmesi, kým nebudú dobre obalené
 - Na horúcu čokoládu si vo veľkom hrnci zahrejeme mlieko, kým sa nezačne variť
 - Vmiešame čokoládu a začneme ju za častého šľahania zahrievať, zahrievajte čokoládu, kým sa čokoláda nerozpustí
 - Kukuričný škrob zmiešaný s vodou (konzistencia kašičky) zašľaháme do čokolády
 - Za stáleho šľahania varíme na strednú teplotu, kým čokoládová zmes nezačne bublať
 - Potom teplotu znížime a za stáleho šľahania varíme ďalšie 2 minúty, kým nezhustne
 - Čokoládu zložíme z platne a vmiešame vanilku
 - Čokoládový dip podávame k teplým churros
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín